archief
Login Leden

    Je bent niet ingelogd.

    Gebruikersnaam

    Wachtwoord

Jan Haringrace 2017
Contact Informatie
Secretariaat Het Kapiteinskoor Wim Sluijter
Kaaijkhof 50
1567 JP Assendelft
mob. 0647 216 249
secretariaat@kapiteinskoor.nl

Visserijdagen Harlingen

Visserijdagen Harlingen Met argusogen werd naar het weer gekeken toen de reis naar Harlingen dichterbij kwam. Is de maand September nog wel vaak goed voor een mooie nazomer, in 2017 is September inmiddels uitgegroeid tot de natste September ooit. De reis naar Harlingen begon ook NAT. Onderweg af en toe een flinke bui, maar in Harlingen was het bij aankomst droog, en het zou droog blijven. Een lekker zonnetje, goede temperatuur en een drukte van belang in de Urker visafslag. Het Kapiteinskoor was voor dit evenement uitgenodigd en het zouden vier sessies worden van ongeveer 35 minuten. Tussentijds werd steeds een ander koor gepresenteerd. Omdat vier sessies toch wel veel vergen van een dirigent die met hartstocht voor de mannen zou staan hadden Carel van de Nes en Frits Otto met elkaar afgesproken om en om te dirigeren. IMG_0776De eerste sessie werd begonnen met liedjes vooraan uit ons ‘songbook’. In dit deel werden geen solisten gevraagd hun kunsten te vertonen. Tussen de sessies door hadden de Kapiteins met hun vrouwen, tenminste diegenen waarvan de vrouw was meegereisd, de gelegenheid de kades af te slenteren op zoek naar allerlei leuke dingen. Een paar vrouwen kozen ervoor naar de binnenstad te lopen en die hebben heel wat kunnen bekijken. Weer een paar andere vrouwen hebben zich bezondigd aan ‘winkelen’. Die hebben in de stad waarschijnlijk nogal wat gemist. Onze voorzitter heeft maandag 11 september een email gestuurd met daarin een link naar een video op Youtube. Daarin werd de gezelligheid in de stad onderstreept, maar ook hoe goed de kapiteins bij stem waren. Hierbij de link naar die video: https://www.youtube.com/watch?v=aNKWKH2ryPg&sns=em     (als aanklikken niet werkt dan even de link kopiëren en plakken in je browser) Na slenteren over de kades en het bekijken van soms prachtige vissersschepen kon de tweede sessie beginnen. Johan de Haan kon weer eens duidelijk maken dat varen langs de Golf van Biscaje niet altijd door iedereen als plezierig wordt ervaren, vooral niet als een fles Jajem over de railing het ruime sop kiest. En Jack de Wit mocht een treurig verhaal bezingen van een zeeman die wordt belazerd door zijn vrouw waar hij verlangend aan denkt tijdens de zeereis. Bij thuiskomst bleek de bankrekening geplunderd en zijn vrouw zat ‘breed te zwabberen op haar kruk’ in de kroeg. Vervolgens konden de kapiteins weer even een uurtje langs allerlei andere muziek producerende groepen. Hierbij viel de Steelband uit Groningen bijzonder op door haar muzikaliteit. IMG_0778Mensen die stonden te luisteren moeten toch allemaal bijzonder Caraïbische gevoelens hebben gekregen, zeker met het warme zonnetje.   Diverse Kapiteins hadden bij dat prachtige weer allang in de gaten dat er ergens langs de kade een bar was met terras, waar een heerlijk fris biertje gedronken kon worden. Maar goed, een uurtje is dan snel om en de derde sessie brak bijna aan. Diverse kapiteins moesten toch op een holletje naar de grote Visafslag, waar Wim de Graaf zijn verhaal kon vertellen over het vrije gevoel als je op zee bent: `Vrij als de wind”. En Johan de Haan mocht de zeebonken uitnodigen om de zeilen te Tanen en de scheepshuiden te dichten met vlas en teer: “Mannen, taan het zeil”. De haven van Harlingen ligt dan weliswaar niet aan de Zuiderzee, hoewel, toch op het grensgebied tussen de vroegere Zuiderzee en de Waddenzee. De Zuiderzeeballade is dan toch ook in deze haven op zijn plaats, en ‘Opa’ André van Beveren en ‘kleinzoon’  Toon Jacobs brachten deze ballade met gevoel, zuiverheid, en sfeer. Uiteraard zijn tussen de solo’s ook lekkere meezingers gezongen door het koor, zelfs werd er even een kleine polonaise gezien. “Aan de Amsterdamse grachten” is een liedje wat zelfs in het Hoge Noorden zeer bekend is. Het werd dan ook door velen meegezongen. Of zouden al die mensen die meezongen uit Amsterdam gekomen zijn? Geloof ik niet. Maar ook de “Sleepbootkapitein Medley” kent delen die iedereen mee kan zingen. Dat werd dan ook met volle borst gedaan door velen. “West-Zuidwest van Ameland”, de “Jordaan-medley”, het klonk het publiek allemaal zeer bekend in de oren. “Tesselstroom”, hoewel dat schip niet vanuit Harlingen vaart en al helemaal niet op een ander eiland dan Texel, was toch ook weer een song wat bij velen herkenning opriep. IMG_0787Omdat de meeste kapiteins inmiddels wel wisten dat je in ruim een uur tijd een paar heerlijke biertjes kon drinken verderop op de kade, liepen na de derde sessie de Kapiteins daarheen. Maar niet alleen de Kapiteins waren daar te vinden. Good Old Captain Jack Sparrow was er ook. Overgevlogen uit vorige eeuwen. Natuurlijk waren er veel kinderen die samen met hem (en zijn concubine) op de foto moesten. Maar ja, hij was daar voor een goed doel en daarom ging deze Kapitein ook met hem op de foto. IMG_0796Captain Jack Sparrow vraagt aandacht voor een stichting die ten doel stelt om kinderen (15 tot 25 jaar) uit achterstandsgezinnen toch een Zeebonken-opleiding te volgen en tijdens deze opleiding een avontuurlijke reis mee te maken in het kader van de Tall Ships race 2018 van Stavanger in Noorwegen naar Harlingen in het Friese land. Meer informatie hierover op WWW.TSRH2018.COM   Maar goed, het vierde en laatste deel van ons optreden was aangebroken waarbij weer een paar gevoelige songs ten gehore werden gebracht. André van Beveren mocht weer eens aan zijn Grote Liefde duidelijk maken dat hij haar “Nooit meer zou verlaten`. Het Kapiteinskoor heeft in Harlingen een zeer goede indruk achtergelaten, want toen Carel van de Nes zijn afsluitende song presenteerde: “Laat maar lekker gaan”,  klonk een (bijna) oorverdovend applaus.  Tevreden werd de terugreis aanvaard naar Zaandam, tijdens welke reis ook nog gezorgd werd voor de inwendige mens, waarvoor da

This content is restricted to site members. If you are an existing user, please login. New users may register below.

Commentaar is gesloten.