Oma Koning-concert

Oma Koning werd negentig jaar en zij was tijdens het jubileumfeest fan van het koor geworden. Aangezien kleinzoon Hiljo Stadt een presentje was aangeboden in verband met de prachtige lichtshow die hij had verzorgd, koos hij voor een verjaardagspartijtje voor zijn grootmoeder. Dat werd een doorslaand succes.

Het koor stond in vol ornaat aangetreden. Ben Raven bracht haar een serenade met zijn ‘Als ik op zee was’, een droevig lied over een rondborstige zeebonk, die door zijn vrouw bedonderd wordt, zodra hij van wal is gestoken met zijn boot. De Kapiteins zongen hun topsongs met bovendien als ontroerende toegift ‘Droomland’.  ‘Mijn vader was nog al streng,’ vertelde de dochter van mevrouw Koning, ‘maar wij hadden een oom die van plezier maken hield. Ik herinner me nog heel goed dat het altijd lachen was als hij in de oorlogsjaren bij ons op visite kwam. Hoe klein ik toen ook nog was. Dan gingen de schuifdeuren naar de voorkamer op en dan zong het hele gezin ‘Droomland’, want dat liedje van André Hazes is al erg oud. Daarom heeft mijn moeder er zulke goede herinneringen aan, want in alle ellende van die tijd bracht die oom met dat lied altijd een beetje vreugde mee.’

Ron Couwenhoven sprak de verbindende teksten en had daarvoor even wat studie gemaakt van de diverse verjaardagen van oma Koning in de loop van de vorige eeuw. Zo sprongen we van de ene bijzondere gebeurtenis naar de andere

Om er een paar te noemen:

Dinsdag 9 maart 1915 (de geboortedag van oma).

* Oorlog. Overal in Europa werd gevochten. Nederland was neutraal, maar had er wel last van.  Bij het Kurhaus in Scheveningen spoelde een mijn aan. Het leger blies het gevaarte op met als gevolg dat overal in de omgeving ruiten sprongen en het dak van het Kurhaus totaal werd ontzet. Bovendien vielen in de villa van de heer Elsbacher de spiegels van de muur.

Dinsdag 9 maart 1925

* De vereniging Zorg voor het achterlijke kind vergaderde en maakte bekend dat men in steeds bredere kring erkenning kreeg. De vereniging was de eer te beurt gevallen dat de Koningin-Moeder Emma een gift had geschonken zodat de zwakzinnige bleekneusjes konden worden uitgezonden voor een vakantie.

* In Amerika werd een onderzoek gepubliceerd over het huwelijk. 700.000 personen bleken getrouwd voor zijj 16 waren. Er bleek in een groot aantal staten bij wet geregeld dat een meisje op haar 12de mocht trouwen en een jongen opzijn veertiende. New York stond proefhuwelijken toe. Meisjes van 17 mochten trouwen, maar als zij op haar 18de genoeg had van haar echtgenoot mocht ze bij hem weg. Zelfs als er kinderen waren.

Woensdag 9 maart 1965

* prinses margriet verloofd met Pieter van Vollenhoven, een patriciërs  zoon. Het nieuws lekte uit in Paramaribo waar prinses Beatrix een telefoontje van haar moeder kreeg, die haar het nieuws meedeelde. Zij raakte daardoor zo ontroerd dat zij begon te huilen, waarna het nieuws als een lopend vuurtje door de stad ging. Daarom moest de officiële aankondiging in Nederland met een dag vervroegd worden.

* Ze konden zich gelijk op de hoogte stellen van het reilen en zeilen van het huwelijksleven, want in de bioscopen draaide net de film Het Huwelijksleven met Marie José Nat in de hoofdrol. Er kwamen vragen aan de orde als: Waarom mislukt 1 op de 10 huwelijken? en Wie is de hoofdschuldige? De man of de vrouw.

Er gebeurde dus in de loop der jaren wel wat op de verjaardagen van het feestvarken!

En de droom-oma? Die nam er nog een rood wijntje op en zei: ‘t Was een pracht avond, heren!’

Oma Koning onder de betovering van Ben Raven.

Laat een bericht achter

Je moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.