Kapiteins meeslepend in Akersloot

Het Kapiteinskoor was voor de zoveelste keer uitgenodigd om mee te doen aan het jaarlijkse korenfestival in Akersloot. Dit jaar viel dat op Zondag 11 juni. Naast het Kapiteinskoor waren er nog 5 andere koren te beluisteren en te zien: “De Vrolijke Noot” uit Heemskerk, “De Zingende Zwanen” uit Alkmaar,  Egmonds Shantykoor “De Zaalneelden”, het Piratenkoor “De Landlubbers” uit Obdam en “De Brulboeien” uit Aalsmeer.

Het festival werd om 12.50 uur geopend door “De Zingende Zwanen”.  Het Kapiteinskoor zou pas om 15.20 uur aan de beurt zijn om in 35 minuten tijd te laten zien en horen wat het koor te bieden heeft. Een groot deel van de kapiteins waren al vroeg aanwezig op verzoek van Carel, onze dirigent. Logisch ook, want andere koren vinden het ook fijn als zij niet alleen door liefhebbers of fans beluisterd worden, maar ook door leden van andere koren. Het weer werkte perfect mee, het zou een bijzonder fijne middag worden.

Zoals wel vaker bracht het Kapiteinskoor extra sfeer, mensen zongen uit volle borst mee en er waren zelfs een paar stellen aan het dansen op de liederen die het Kapiteinskoor stond te zingen.Carel dirigeert ook het publiek

Uiteraard werd er begonnen met “De Trossen Los”. Hiermee kwamen de handjes van het publiek meteen ‘los’. Hartstochtelijk werd er mee geapplaudisseerd bij het derde deel van dit lied. Vol overgave bracht Wim de Graaf zijn versie van “Vrij als de wind”, waarbij hij als piraat iedereen uitnodigde ‘met ons mee te gaan omdat piraten altijd één zijn’.

In 35 minuten tijd is er niet veel ruimte voor solozangers want de meezingers zijn toch ook erg belangrijk bij zo’n festival. Toch mocht Jack de Wit zijn versie laten horen van “Matroos, vaarwel dan”, waarin hij bezong hoe het een matroos vergaat vlak voordat hij op zijn schip de haven verlaat. “Één glas en dan de haven uit”, waarna vanzelfsprekend vooral de vrouwen vragen “Wanneer kom je terug”. Het koor bracht natuurlijk een onvervalste meezing kraker als “De Jordaanmedley”  en uiteraard kwam de “Sleepbootkapitein” ook even langs.

“De Golf van Biscaje” werd met verve door Johan de Haan op zijn geheel eigen wijze meeslepend gezongen, waarin hij verhaalt over een Kapitein die altijd goede zin heeft, en nooit chagrijnig is, behalve als hij de Golf van Biscaje voorbij vaart waar hij een fles ‘jajem’ overboord heeft laten kieperen. Nol Zoutman sloot het optreden af met zijn ongekende “Aan het strand, stil en verlaten” met een hoop fragmenten uit andere Nederlandse liedjes, in een totaal uit zijn verband gerukte context, maar gezellig is het vooral.

Na ons optreden hoorde ik toch links en rechts om mij heen dat het Kapiteinskoor toch altijd weer in staat is om het publiek mee te nemen in het enthousiasme waarmee de Kapiteins zingen. Volgens deze mensen was het Kapiteinskoor goed verstaanbaar en wellicht daarom het beste wat deze middag ten gehore is gebracht. Het Kapiteinskoor heeft dus weer eens een onuitwisbare indruk achtergelaten door met een grote opkomst (36 Kapiteins) een optreden neer te zetten waar alle aanwezigen veel plezier aan hebben beleefd. En volgens mij het beste koor was van die middag.

Laat een bericht achter

Je moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.