Feadship Heritage

Feadship Heritage Zaandam

Lange tijd was het niet zeker of het optreden op zaterdag 18 mei wel door zou gaan.

De vloot van “Feadship Heritage” zou Zaandam aan doen met ongeveer 20 antieke schepen uit het aloude Feadship Heritage tijdperk. Het optreden was dus ook gepland aan de havenkade, dichtbij het Zaantheater.

Een optreden om de vloot “Feadship Heritage” welkom te heten in Zaandam. Het bleek dat de schippers van de schepen een uitje hadden gepland waaronder een bezoek aan het “Czaar Peter huisje”. Uiteraard een ‘must’ voor elke schip-eigenaar om dat gezien te hebben, vanwege het maritieme verleden van ons land en de belangstelling voor het  bouwen van schepen bij de grote Russische Czaar Peter de Grote. Het welkomstwoord werd door burgemeester Jan Hamming verzorgd en de catering door het Zaantheater.

Het programma aan de kade vermeldde een optreden van ongeveer een kwartier, daarna een eenvoudige lunch. Het welkomstwoord van burgemeester Jan Hamming zou volgen, waarna opnieuw een optreden van ongeveer een half uur zou volgen.

Uiteraard werd begonnen met “Stuurman de trossen los”.  Na enkele zeemansliederen kwam dan de burgemeester die de vloot hartelijk verwelkomde in de Zaanse Wateren.

De burgervader had nog wel een flink compliment voor het Kapiteinskoor, want hij was onder de indruk gekomen van de stijl, en de kwaliteit van het koor.

Qua programma was het niet nodig om een paar liedjes ten gehore te brengen met als doel de sfeer te verhogen want het was al een ‘aqua-gerelateerd’ evenement.

Johan de Haan liet wel horen waar een zeeman voor gaat: “Zwerven op zee”.

Wellicht omdat de dochter en echtgenote van Jack de Wit ook ‘acte de presence” gaven werd Jack gevraagd om duidelijk te maken dat matrozen soms afscheid moeten nemen: “Matroos vaarwel dan”.

Na nog een paar songs vond Carel het kennelijk genoeg en liet Wim Sluijter opdraven om duidelijk te maken dat een zeeman aan zijn geliefde verteld: Nooit zal ik je meer verlaten”.

Vervolgens was deze missie volbracht en kijken we met veel plezier vooruit naar de volgende “Sail Amsterdam”.