Jan Haring race

Jan Haring Race Monnickendam

Zondagmiddag 7 juli is een optreden gepland van het Kapiteinskoor tijdens de 27e  Jan Haring Race. Plaats van optreden: voor de Koperen Vis aan de Havenstraat in Monnickendam.

Bij aankomst waren er al vele mensen op de been waaronder dagjesmensen en toeristen i.v.m. de 24e  Jan Haring Paling rookwedstrijd. Een unieke mengeling van allerlei soorten visrookinstallaties. De meeste “rooktonnen” door de rokers zelf gemaakt en voorzien van technische snufjes. Ruim honderd deelnemers doen hier aan mee. Van de deelnemers komt 98 % uit Monnickendam, het zit dus duidelijk in de genen.

De wedstrijd begint om 10 uur. Iedere deelnemer krijgt 2 palingen, deze worden gerookt en gegaard. Het roken kan met verschillende soorten hout mot of hout blokjes. Iedere deelnemer doet dit op zijn eigen manier met bijvoorbeeld verschillende kruiden voor de smaak.

Om 15:00 uur is het eindsignaal en moet iedereen 2 gerookte palingen inleveren bij de jury. Elke deelnemer krijgt na afloop een medaille en de nummers een, twee en drie een beker.

Om kwart over twaalf zijn er ongeveer 30 kapiteins aanwezig. Om 12.45 uur begonnen we zoals altijd met ‘stuurman de trossen los’, maar halverwege  het lied viel plotseling de muziek uit. En zoals een goed koor betaamt zongen we A capella door. Na dit eerste nummer merkte Frits op dat er een valse start was gemaakt. Na controle van de muziek installatie was alles in orde en konden we verder met ons repertoire.

In de pauze werden we getrakteerd op een heerlijke haring en een drankje naar keuze.

Het was mooi weer en de sfeer kwam er ook na de pauze al snel goed in. Jan Slot deelde onder het zingen in het publiek zakdoekjes uit, zodat bij de vertolking van het lied ‘twee armen en een zoen’ het hele publiek weer mee stond te zwaaien.

Tijdens de ‘Jordaan medley’ ging de microfoon naar een echte Jordanees (nu woonachtig in Monnickendam) hij zong uit volle borst mee, waar hij na afloop van het lied een uitnodiging kreeg van Frits om bij het koor te komen.

De enthousiaste voordracht van Jaap bij het liedje roeien, zeilen, vissen viel bij vele mensen in de smaak ze genoten zichtbaar van.

Het publiek was zo onder de indruk dat er om een toegift gevraagd werd, dus sloten we af met ‘stuurman de trossen los’.

Het was een zeer geslaagd optreden, volgend jaar zijn we weer van de partij.

Theo Poel