Kapiteins in het Pennemes

Op maandag 26 november werd weer eens een optreden verzorgd door het Kapiteinskoor in het Pennemes.  Sinds lange tijd worden alle verjaardagen gezamenlijk gevierd op één dag. Prachtig natuurlijk, want wanneer krijg je op je verjaardag zoveel visite als in de grote zaal van het Pennemes?

Het koor was werkelijk met een heel groot aantal Kapiteins gekomen. Dat zal zeker op de bewoners van het Pennemes indruk gemaakt hebben. Voor de Kapiteins konden beginnen genoten de bewoners eerst van een kopje koffie met een gebakje en werd aan hen meegedeeld wat er aan activiteiten de komende weken wordt georganiseerd.

Uiteraard werd door het koor begonnen met: “Stuurman de trossen los”. Daarna “Wind en water” maar dat kwam er niet echt lekker uit, weifelachtig, een beetje slap en onzuiver. Daarna kwam het koor wel goed op gang en liet het ene na het andere bekende liedje horen. Evert Hakvoort mocht het liedje brengen “Als ik op zee was”. Best een leuk liedje maar een bejaarde in een rolstoel verwijten dat zij breed zwabberde op haar kruk past niet echt. Bij zo’n gelegenheid past het beter bij de dirigent te blijven staan. Dan kan de dirigent ook meteen corrigeren als de zanger niet goed tempo kan houden en veel te snel zijn regeltjes afwerkt, wat in dit geval duidelijk hoorbaar gebeurde.

Aan de bewoners was te merken dat zij pas later een beetje mee durfden te zingen. Een enkele bejaarde uit volle borst, anderen wat weifelend. De potpourri “Ik sta op wacht” en “Mooi Volendam” waren duidelijk succesnummers want toen kwamen de luisteraars echt wel een beetje los.

Johan werd gevraagd het mooie ”Mijn IJsselmeer” te bezingen, waarbij toch wel aardig werd meegezonden. Als laatste nummer voor de pauze werd “Sarie Marais” gebracht. Toen werd duidelijk dat men dit liedje wel kende, uit hun jeugd waarschijnlijk, want het werd redelijk meegezongen.

De pauze bleek opeens heel erg kort te zijn, want een meneer die vermoedelijk bij Pennemes van alles regelt had kennelijk niet echt overleg gevoerd betreffende begin- en eindtijden. Hij kwam de Kapiteins oproepen terwijl menigeen nog maar net een slokje naar binnen hadden gekregen. Geen gemor, de Kapiteins deden wat van ze verwacht werd: een paar mooie liedjes zingen.

“De klok van Arnemuiden” werd al echt herkend en meegezongen. Op de vraag of er ook mensen uit Amsterdam in het Pennemes woonden werd niet hartelijk op geantwoord. Toch werd men enthousiast toen het koor aan de “Amsterdam Medley” begon. Het werd een beetje feestelijker, meer mensen zongen mee en ja hoor, daar was de sfeer. Zelfs werd “Het Vissersmeisje” goed meegezongen. Jaap Pols mocht “Het kleine café aan de Haven” ten gehore brengen, maar daar wisten de toehoorders wel degelijk raad mee. Velen zongen hardop mee. Mevrouw van der Werff, de moeder van een vriendin van één van de Kapiteins, vertelde heel enthousiast dat ze er heel erg van genoten heeft: “Fantastisch, wat leuk”.

Hilarisch werd het toen Johan met een aangeklede rollator naar binnen kwam lopen, toen het koor met een liedje kwam wat gaat over een rollator: “Hij is wat laat hoor met zijn rollator”.

De toehoorders zijn allemaal wat oudere mensen maar je ziet ze gewoon genieten, helemaal toen er een reactie kwam nadat Johan binnenkwam in de vorm van een polonaise. Het creëerde een prachtige sfeer waar de bewoners lang over konden praten.

Zelfs toen Carel zijn liedje “Laat maar lekker gaan” zong, waren er bewoners die dit liedje mee zongen, dat had ik nog nergens meegemaakt. Ook de eerder genoemde mevrouw van der Werff zong dit liedje mee, maar of zij alle woorden nog kende………

Het koor sloot de geslaagde middag af met wederom “Stuurman de trossen los”. Kennelijk hadden de bewoners goed opgelet, want ook die werd voor een deel meegezongen!