Kapiteins bij de Prinsenstichting

Kapiteinskoor weer succesvol bij de Prinsenstichting

Vrijdagavond 20 september was het weer zo ver: het jaarlijkse optreden van het Kapiteinskoor bij de Prinsenstichting in Koog aan de Zaan. Vanaf 18.30 uur druppelen de eerste Kapiteins binnen en de teller bleef later op 23 leden staan. De aanvang  zou om 19.00 uur zijn, maar daar kwam nog een Zaans kwartiertje bij. Om 19.15 uur gingen dan toch de trossen los.

Eén van de bewoners bleek jarig te zijn dus werd door de mannen spontaan “lang zal hij leven” ingezet. Maar het bleek achteraf dat hij pas volgende week jarig zal zijn, dat mocht echter de pret niet drukken. Na de opening werd het tijd voor de “Amsterdamse grachten” wat hier en daar door de bewoners voorzichtig werd mee gezongen. Daarna moest Johan de Haan met zijn “Glimlach” naar voren. De feestmedley kwam daar weer achter aan waardoor sommige enthousiastelingen een kleine polonaise lieten ontstaan. Na nog een aantal nummers gezongen te hebben kwam de stemming er goed in.

Toen werd Jaap Pols naar voren geroepen om “het Kleine Cafe” te zingen, wat een groot feest werd want alle refreinen werden door de bewoners uit volle borst mee gezongen. De accordeonist van de stichting, ons welbekende Appie, stond als een schaduw achter dirigent Carel mee te spelen en soms mee te dirigeren, wat hem redelijk goed afging. Hij had er tenminste erg veel schik in. Ook hadden een aantal bewoners zich tussen de mannen weten te wringen en zongen vol enthousiasme mee, meestal niet helemaal op de goede toonhoogte. Niemand die daar een punt van maakte, behalve enkele Kapiteins die zelf daardoor ook niet meer helemaal zuiver konden zingen.

In de pauze werd zoals elk jaar iedereen weer van een hapje en een drankje voorzien. Dat was weer perfect verzorgd, waarvoor onze dank. Bob de Vries werd naar voren gestuurd, waar hij “Mannen, taan het zeil” vertolkte. Ook Jaap Kramer moest weer roeien naar Terschelling waarbij hij de hulp kreeg van een twaalftal bewoners, want zonder die hulp had hij het niet gered. Super Jaap,  je flikt het toch steeds maar weer. Daarna kondigde Carel “Neem mij mee Kapitein” aan, waarbij hij aanmoedigde dat er weer polonaise gelopen moest worden. Voorop gegaan door een aantal Kapiteins werd er driftig door bewoners aangehaakt. De rij werd zo lang dat hij in tweeën raakte. Ook werd er nog wat meer aan de beweging gedaan door het nummer “West, zuidwest van Ameland” te brengen, wat minder goed werd mee gedaan. Mogelijk begon de vermoeidheid hier en daar toe te slaan. De avond begon al te vorderen, en daarmee brak de tijd weer aan dat de  bewoners richting hun bedje moesten. Inmiddels was het alweer 20.30 uur geworden dus werd het tijd om af te sluiten. Dat gebeurde  met waar we ook mee gestart waren, namelijk “Stuurman de Trossen Los”.

Ik ben van mening dat we weer terug kunnen kijken op een zeer gezellige en leuke avond en zeker voor herhaling vatbaar. Tevens ben ik nu ook een beetje aan het einde van mijn latijn, maar ik wil nog wel zeggen: Mannen super, bedankt voor deze avond.

Met vriendelijke groeten; Jaap Pols