Carel draagt stokje over

Een baton overdragen is niet gemakkelijk

En helemaal niet als je de baton hebt gehanteerd voor een lange periode. En dat is dus wel precies wat Carel van de Nes heeft gedaan bij het Kapiteinskoor. Carel werd in 1998 lid van het Kapiteinskoor en een paar jaar later nam hij de baton (het dirigeerstokje) over van Wim Ike. Deze had het dirigeren maar kort gedaan na het vertrek van Joshua Prins.

Afgelopen ledenvergadering van het Kapiteinskoor heeft Carel bekend gemaakt dat hij had besloten om na 16 jaar (!!!!!) te stoppen als dirigent. Hij heeft deze taak ook heel serieus genomen, door veel tijd te  besteden aan het zoeken naar nieuwe liedjes die geschikt zijn voor het koor. Teksten zoeken, overleg met Daan de Groot en andere muzikanten. Want het Kapiteinskoor kent een unieke situatie met ruim honderd pure  zeemansliedjes. Gèèn shanty’s of smartlappen! Maar vooral de voorbereidingen van de optredens, en het instuderen van nieuwe liedjes begeleiden. Heel langzaam rijpte vorig jaar bij Carel het idee om meer tijd vrij te maken voor andere leuke dingen. Het zal zeker niet met het zingen stoppen, want dat vindt hij ook bijzonder leuk, maar hij krijgt meer tijd vrij. Bijvoorbeeld om op mooie dagen te fietsen met zijn vrouw Marian.

Carel heeft in die ruim 16 jaar flink wat meegemaakt met het Kapiteinskoor. Optredens in binnen- en buitenland, waarbij vooral gebruik gemaakt kon worden van de relaties van erelid Ron Couwenhoven. Erelid inderdaad, want Ron was vroeger héél belangrijk voor het koor. Hij is bezig om een boek te maken over 25 jaar Kapiteinskoor, wat wordt gepresenteerd op 10 juni a.s. Het Kapiteinskoor heeft inderdaad een internationale ervaring: optredens in Rostock (Duitsland), Gent (België), de Weissensee (Oostenrijk), Kaapstad (Zuid-Afrika), maar ook allerlei plaatsen in Nederland. Regelmatig trekt het koor naar Friesland om o.a. te gaan zingen tijdens Sail Hichtum, het kleinste maritiem evenement, of Sail Harlingen, of de zeil-dagen in Den Helder, Sail Amsterdam, Monnickendam, Tiel, Havendagen Rotterdam, en ga maar even door. Bij al deze evenementen was Carel betrokken bij de voorbereidingen van het koor om deze optredens tot een goed einde te brengen.

Heel vervelend voor Carel was het moeten missen van de Moezel-vaart bij het 20-jarig jubileum. Deze jubileum viering, een vaartocht van enkele dagen op de rivier de Moezel, was ook al langere tijd in voorbereiding waarbij Carel ook weer betrokken was. Echter, vlak voor vertrek werd Carel ziek en kon daarom niet mee. Zo frustrerend.

Carel heeft aangegeven in geval van nood wel beschikbaar te blijven voor speciale dingen, zoals bijvoorbeeld wanneer de nieuwe dirigent Frits Otto ziek zou zijn.

Dan staat Carel ‘gewoon’ klaar om in te vallen.