Goed begin is het halve werk

Er schijnt licht aan het eind van de tunnel

Het feit dat we wederom in een lock-down zitten, die overigens verlengd is tot 9 februari stemt niet bepaald positief. Kennelijk is Nederland niet zo saamhorig als in het voorjaar van 2020, toen heel het volk in angstige afwachting was van wat komen zou. De beelden uit Italië waren bijzonder indrukwekkend en deed heel Nederland huiveren. Daarom was er een ongekende saamhorigheid. Dat gevoel is er nu absoluut niet. Het draagvlak voor strenge maatregelen is er nu veel minder. Maar het is absoluut noodzakelijk dat er weer maatregelen genomen zijn, omdat de besmetting cijfers niet snel genoeg naar beneden gaan.

Maar we zijn dit nieuwe jaar gelukkig wel positief begonnen! Natuurlijk wisten we al snel vorig jaar dat er hard gewerkt werd aan een vaccin, maar de vooruitzichten waren toen dat we dit vaccin pas konden verwachten rond de zomer van 2021 of zelfs nog flink later. Gelukkig is de werkelijkheid anders en zijn we inmiddels begonnen met vaccineren want het Pfizer vaccin is wel al geleverd. Niet voldoende natuurlijk, maar we zijn begonnen en de bereidheid om het vaccin te krijgen is onverwacht groot!

Het plan was eerst de doelgroep van ouderen in verzorgingshuizen met een zwakke gezondheid om het aantal sterfgevallen te verminderen. De druk op de ziekenhuizen is echter dermate hoog dat gekozen is voor een andere koers: eerst zorgpersoneel! Dit omdat onder het zorgpersoneel veel zieken uitvallen. Wel 10-15 %! Dat kan natuurlijk niet.

Om die reden heeft de overheid in overleg met het Outbreak Management Team (OMT) in de zorg, nu bepaald dat de zorgmedewerkers (ambulance- en IC medewerkers), eerst gevaccineerd gaan worden en wel in de eigen zieken- en verzorgingshuizen. Daarna de zorgmedewerkers op andere fronten, inclusief de huisartsen.

Wanneer andere vaccins goedgekeurd zijn kan op grote schaal begonnen worden met vaccineren. Totaal zijn er een paar honderd soorten vaccin in ontwikkeling. Zes daarvan springen er uit wat betreft proefresultaten in de ontwikkeling. Moderna (een nieuwkomer in de farmacie), is een vaccin wat in Amerika wordt geproduceerd en is inmiddels ook in de EU goedgekeurd. De Nederlandse overheid heeft hiervan niet zoveel besteld.

In Engeland wordt het AstraZeneca vaccin geproduceerd, waarvan de Nederlandse overheid miljoenen doses heeft besteld. Dit vaccin is via een noodprocedure in Engeland inmiddels goedgekeurd en zal binnenkort ook wel goedkeuring in de EU krijgen is de verwachting.

Dan is er ook een vaccin in de laatste testfase beland van Janssen Pharmacie, een instelling in Leiden, maar een dochteronderneming van Johnson & Johnson. Ook dit vaccin maakt een grote kans op toelating. Bijna alle vaccins werken via een zelfde principe, het zogenaamde mRNA: de vaccinvloeistof kweekt kenmerkende uitsteeksels op lichaamseigen weefsel. Het lichaam reageert direct daarop met aanmaken van antistoffen.

Wanneer de diverse vaccins toegelaten zijn, (een enkeling wordt verwacht pas eind 2021), kan vaccineren op grote schaal gebeuren. De verwachting van het OMT-team is dat op grote schaal vaccineren pas tegen het einde van het eerste kwartaal kan beginnen. Zo ongeveer derde kwartaal zal ons hele volk gevaccineerd zijn. Waarom kan het niet sneller? De hele wereld wil vaccineren en de fabrikanten zijn gewoon niet in staat zo snel te produceren want het gaat dan om miljarden doses.

Wees voorzichtig, blijf sterk en gezond.

Wanneer het koor weer mag oefenen in de Hut laten we u op deze plaats weten.