Groots in Gent

Groots in Gent!

Op vrijdag 5 April om 8.45 uur was het een drukte van je welste in de Kapiteinshut, het was weer eens tijd voor een buitenlandse trip, deze keer ging de reis naar het gezellige Gent bij ons zuiderburen in België. Het koor gaat daar meedoen aan een internationaal korenfestival.

St. Nikolaaskerk Gent

Na het diner stond er een stadswandeling, in Sail style, op het programma. Verschillende etablissementen werden bezocht die het produceren van een speciale Gent krant mogelijk maakt. Als waarderingen daarvoor werd een aantal mini concerten gegeven, tot grote hilariteit van de omstanders. Van enkele adverteerders begrepen wij dat we een onvergetelijke indruk in Gent hebben achter gelaten, in de positieve zin van het woord. O.a. Cafe Den Turk, De Maecht van Gent, Cafe-restaurant Belfort, het Waterhuis aan de bierkant, de Druppelkot werden aangedaan. De redactie van de krant heeft echt geen idee wat er daarna nog is gebeurd.

‘s Ochtends om 9 uur een goed ontbijt om daarna onder uitstekende begeleiding van onze Gentse kapitein Guido langs de allermooiste en meest interessantste plekken van Gent. De complimenten aan Guido die alles tot in de puntjes had voorbereid en met trots zijn, verhaal vertelde.

Zo langzamerhand wordt het tijd voor een optreden in de opera van Gent, één van de meest prachtige gebouwen in Gent met een oorsprong in 1840. Vanaf de entree tot aan de operazaal allemaal even mooi en imposant en een hele eer om daar onze kunsten te mogen vertolken. Na het Noorse dameskoor “Koriander”, het citykoor Heerlen en het Opera- en Belcantokoor Gent met veel bewondering te hebben aangehoord, was het de beurt aan het Zaanse kapiteinskoor. Neemt u van de redactie aan dat ik de kapiteins nog nooit zo zenuwachtig heb gezien. Het optreden van het Gents opera en belcanto koor was zo klassiek, doordringend, mooi en zuiver dat de kapiteins met knikkende knieën het podium betraden. Een beetje overdonderd en twijfelachtig werden de eerste noten van Stuurman de Trossen los gezongen, waarna het publiek spontaan in de maat begon mee te klappen. De spanning zakte van de kapiteins schouders en men ging los als vanouds om daarna met volle borst het optreden voort te zetten. Wat een waanzinnige akoestiek zit er in dat opera gebouw.

Het koor was zo zeker van haar zaak dat het tijd was voor een experiment vond speaker Nol Zoutman. Guido Cleppe onze Gentse kapitein maakte zijn solo debuut in de opera van Gent, dit optreden wordt in de Gentse gemeente archieven opgenomen. Hij vertolkte het Gentse volkslied ‘t Vliegerke alsof hij nog nooit anders gedaan, Walter de Buck kan hier jaloers op zijn. Zelfs de polonaise bij “Neem mij mee kapitein” werd in de opera gelopen tot groot vermaak van het personeel en de  organisatie in de opera. Na het optreden was het lang gezellig! Een goed verzorgd buffet met vlaams Stoofvlees en waterzooi maakte een mooi eind aan het opera bezoek. Alvorens te vertrekken zong het kapiteinskoor nog even enkele liederen gezamenlijk met het Noorse dameskoor “Koriander” uit Oslo.

De avond perikelen van de kapiteins zullen we  u besparen, laten we het er maar op houden dat ze nog even de cultuur van Gent zijn gaan ontdekken.

Op zondag na het ontbijt en een lekkere stadswandeling in een aangenaam zonnig Gent, was het om 11 uur tijd om in de bus te stappen en de reis naar Zaandam te maken. In de bus zat een ieder nog even na te genieten van een prachtig weekend, die een prachtige belevenis was. En we hebben aan Gent belooft dat we terug komen, misschien wel sneller dan gepland!