Havenfestival Rotterdam

Wereld Havendagen in Rotterdam

De hele vorige week was de weersvoorspelling zo dat het einde van het warme weer in aantocht was. Met de blik op September was dat niet echt een voorspelling natuurlijk, maar er werd gezegd dat Vrijdag 2 september de voorlopig laatste echt warme dag zou zijn. Daarna zou het langzaam een wat koeler weertype zijn.

Niets was minder waar. Op Zaterdag 3 September was het Kapiteinskoor present bij de Wereldhavendagen in Rotterdam waar in de snikhete zon gezongen moest worden, de temperatuur tikte net even de 30 graden aan.

Gelukkig bleek op het dek van het schip waarop wij stonden een feesttent te staan waardoor wij wat beschut stonden voor de toch wel hete zon. Het koor moest beginnen te zingen om 12 uur precies en zo gebeurde het. Netjes in de schaduw was het best goed te doen, maar André stond aan de buitenkant nèt in de volle zon. Hij waarschuwde dirigent Frits dat er een spontane meltdown aan te komen zat, waardoor het koor iets meer naar rechts geschoven werd en daarmee klonk de noodklok niet zo heftig meer. Echter, nu stond Jack behoorlijk in de zon. Maar ja, door langere tijd verblijf te houden in Spanje raak je gewend aan die hitte daar, en dus bleef Jack gewoon staan. Langs de kade liepen vele mensen en die zongen ook nog mee.

Na een enkel puur noodzakelijk koud biertje konden de heren Kapiteins wandelen naar de volgende locatie. Natuurlijk was het wel belangrijk dat ‘je bij de les bleef’ dus het biertje werd opgevolgd door een frisje. De volgende locatie was op een andere plek, ergens op de kade  bij het Maritiem museum. Hier stond helemaal geen zonbescherming, maar wel enkele grote parasols bij comfortabele ‘zitjes’. Mensen die daar zaten, zaten plotseling in de volle zon, want Jaap ‘Schaap’ verschoof de parasols zodanig dat het koor tegen de zon beschut kon gaan zingen. De temperatuur liep flink op, op de kade, mede door het enthousiaste publiek. Klokslag 14.15 kon het koor weer starten met “Stuurman de trossen los”. Enkele feestnummers volgden waardoor het wandelende publiek bleef staan en stond mee te zingen en soms mee te klappen. Natuurlijk deden de solisten ook weer van zich spreken en dat deden ze goed.

De derde locatie was binnen in een enorme tent, waar een groot podium in was geplaatst. Daar waren we al eerder naar toe gegaan omdat het bescherming bood tegen de hete zon. Langs de kade kreeg een van de koorleden plotseling trek in vis, maar je schrok je rot als je zag wat een prijzen werden gevraagd. Dan maar naar een ander tentje. Die was wat voordeliger en nog voor we een bestelling konden plaatsen liep iemand langs met een compliment voor de lekkere kibbeling. Dat werd ‘m dus. Een lekkere bak kibbeling met een uitstekende ravigottesaus. Daarna toch maar snel de tent in want het was bijna tijd om te gaan zingen. Tijdens de laatste sessie van die middag werd ook het lied “Roeien, zeilen, vissen” gepresenteerd waarbij Jaap ‘Schaap’ de zaal mocht aanvoeren in bepaalde bewegingen. Het valt ook niet mee om in beeld te brengen wat je aan woorden zingt. Om het enthousiasme wat meer los te maken nodigde hij de begeleidster van de organisatie op toneel om met hem mee te doen. En dat deed ze met veel enthousiasme.

Hoe dan ook: het Kapiteinskoor heeft een enorm goede indruk achtergelaten daar in het Rotterdamse. Er is duidelijk weer een visitekaartje afgegeven van een groep die nèt even boven 020 vandaan komt en dat maakt zeker een  verschil.