archief
Login Leden
Je bent niet ingelogd.
Jan Haringrace 2017
Contact Informatie
Secretariaat Het Kapiteinskoor Wim Sluijter
Tel.nr. 0647 216 249
secretariaat@kapiteinskoor.nl

Jan Haringrace 2018

Jan Haring Race in Monnickendam: 8 juli

Het Kapiteinskoor was dit jaar voor de vierde achtereenvolgende keer uitgenodigd voor een optreden tijdens de jaarlijkse Jan Haringrace in Monnickendam.  En ook dit jaar was er een stralend zonnetje, zoals elk jaar, maar dit jaar was het ook nog eens erg warm.

Reden voor dirigent Carel om ‘zijn’ zangers te adviseren de Kapiteinspet ook in het tweede deel op te houden. Door het niet dragen van de pet zou het wel eens door de echt felle zonnestralen, te warm kunnen worden voor de koppies.

Aan beide zijden van de haven waren stalletjes die allerlei soorten vis rookten. Gelukkig stond de wind de goede kant op waardoor de Kapiteins weinig tot geen last ondervonden van de rooklucht. Maar dat zal ook te maken hebben met de andere plek waar we als Kapiteins opgesteld waren, n.l. vlak voor het Marker Veerhuis. In vorige jaren werden we als koor opgesteld voor “De Koperen Vis”, even verderop op een pleintje. Maar ook toen konden we onze consumptiemuntjes inwisselen voor de gewenste drankjes bij “Het Marker Veerhuis”.

Om half één stond op het programma dat het Kapiteinskoor zou beginnen maar dat werd iets later. Natuurlijk werd begonnen met: “Stuurman de trossen los”. Tijdens het zingen werd het steeds drukker om de opgestelde Kapiteins. Om het zicht van de zangers op de dirigent Carel goed te houden werd een doorgang afgesloten want velen liepen bepaald hinderlijk voor langs het koor tussen koor en dirigent (en de tent met de techniek).

Het is moeilijk te begrijpen dat verschillende mensen niet een beetje respect hebben voor zo’n optreden en een klein omweggetje maken, achterlangs het koor. Daar was ruimte zat om te lopen.

Allerlei meezingers stonden op het programma:  “De ronde zeeman”, “de sleepbootkapitein-medley”, het prachtige “Tesselstroom”, waarbij de solisten Johan de Haan met “De Golf van Biscaje”, en Wim de Graaf met “Vrij als de wind” bijzonder goed acteerden. Maar ook “Nooit zal ik je meer verlaten” werd weer uitstekend gebracht door Wim Sluijter, evenals dirigent Carel uitstekend op dreef was met “Zoen me nog een keer” met als lijdend voorwerp Traintje Broin.

In de pauze konden de Kapiteins in “Het Marker Veerhuis” genieten van een lekkere haring die aan het staartje verorberd moest worden zoals het echte Hollanders betaamt. Een slok bier er achteraan zorgt voor een goede begeleiding in de keel en een lekkere nasmaak.

Het tweede deel werd ook o.a.: “Neem mij mee Kapitein”, gezongen waarbij sommige Kapiteins begonnen aan een polonaise die al snel navolging kreeg van mensen uit het publiek. Overigens waren er diverse dames al lang bezig met de polonaise.

Dat zal ook te maken hebben met de opgestelde camera van RTV Zaanstreek, die opnames van het koor aan het maken was. Vervolgens mocht Bob de Vries vertellen over “Het Kleine Café” en Johan de Haan mocht de mannen aan de kade aanmanen met : Mannen, taan het zeil”, wat onze Johan weer fantastisch heeft gedaan. Dat kan je aan hem wel overlaten.

Dirigent Carel bracht weer met verve zijn versie van “Laat maar lekker gaan”,  een oude hit van Benny Neyman. Jammer dat ‘de Zuiderzee ballade´ en ´Mijn IJsselmeer´ in een voormalige haven aan de Suydersee niet op het programma stonden. Dat had een mooie aansluiting geweest op het vissersverleden van het oude stadje.

Maar wederom een fantastisch optreden van het boven zichzelf uitstijgende Kapiteinskoor, waar we met trots op kunnen terugzien.

This content is restricted to site members. If you are an existing user, please login. New users may register below.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld

Commentaar is gesloten.