archief
Login Leden
Contact Informatie
Secretariaat Het Kapiteinskoor Wim Sluijter
Tel.nr. 0647 216 249
secretariaat@kapiteinskoor.nl

2004 Kapiteins in Thialf

Kapiteinskoor stal show in Thialf
2004 Logo Thialf

Een geheel in het oranje uitgedoste heer stond rond de klok van vijf uur middenin de feesttent pal naast het ijsstadion Thialf in Heerenveen en sprak enigszins onthutst: ”Toen ik hier om twaalf uur aankwam dacht ik: ‘Wat nou, een ouwe mannenkoor? Wat is dat nou weer? Toen jullie begonnen te zingen, dacht ik: ‘Klinkt toch wel aardig Maar toen ik om drie uur terugkwam, wist ik het zeker: ‘Dit is gewoon goed”! En nou zeg ik: ‘Jullie zijn fantastisch. Wat een feest! ” Zo ging dat zaterdagmiddag 28 februari tijdens de tweede dag van de World Cup schaatsfinales in Heerenveen.

Terwijl de wereldtop op zijn wankele ijzers over het 400 meter lange ovaal zoefde, perste het Kapiteinskoor er in een marathonconcert alles uit met als resultaat, dat aan het eind van de dag geen kop meer in of uit de feestvierende tent kon. Bert Teuben, chef van de horeca in het stadion, had bij de start al een flauw vermoeden wat er te gebeuren stond. Hij had in de aanloop naar het evenement de CD’s Stuurman de trossen los en Wind en Water ontvangen. ” Ik had ze aan mijn moeder gegeven bekende hij toen de materiaalploeg het stadion betrad.”

De volgende morgen stond zij zingend op jullie muziek te stofzuigeren. Toen wist ik het wel: dit is goed. Teuben en ijsbaandirecteur Johan Brandsma, die aanvankelijk nog al wat bedenkingen bij een optreden van een shantykoor, zoals de Kapiteins abusievelijk waren aangekondigd. De contacten liepen via ex-topschaatser Jan Heida, die als interim-manager aan Thialf verbonden is. Jan had laten weten: ” Het lijkt mij geweldig om het koor in te zetten voor community-singing als het publiek – vanaf half elf binnen komt. Hier loopt al vijftien jaar lang de Blauhuster Dakkapel rond en dat hebben de mensen nu wel zo’n beetje gezien. Het is hoogtijd dat er eens iets nieuws gebeurd”. Dat plan kon echter niet verwezenlijkt worden, omdat ‘s morgens om negen uur a2004 Vrouwelijk rood tussen de mannenl de eerste starts werden gehouden voor de B-competitie en de International Skating Union (ISU) tijdens de races geen activiteiten op het middenterrein wilde.

Zodoende werd dus uitgeweken naar de feesttent waar het directe contact met het publiek uitdraaide op een prachtige happening. Willem van der Bles blonk uit met zijn versie van De Bonkefeart. “You’ll never skate alone” verhief zich zelf onmiddellijk tot meezinger van de eerste orde en “Mijn Weissensee” bleek een meedeiner, die er in ging als Beerenburg.
Een schitterend zonnetje zorgde er voor dat het terras volop benut kon worden en van de Bles verraste meer dan duizend fans met het Friese volkslied. Klaas de Groot uit De Rijp kwam ‘s avonds thuis met een verrassing voor zijn vrouw. Hij gooide “You’ll never skate alone” op de  draaitafel en het werd gelijk gezellig. Zijn echtgenote belde de volgende dag al met de secretaris: ” Mijn man vond het prachtig en ik vond het CD’tje ook erg leuk maar jullie hebben nog meer cd’s gemaakt vertelde Klaas. ‘Had ze dan gelijk gekocht’ zei ik tegen hem, maar dat heeft hij dus niet gedaan. Wilt u ze opsturen?”

Uit Culemborg meldden zich zes fans, die al jaren lang geen evenement in Thialf overslaan. Carnaval is bij ons niets meer zeiden ze. Daarom gaan we hier heen. Altijd feest. Jullie koor is geweldig. We hebben de laatste wedstrijden niet eens meer gezien! ”Ook de Mutsenclub”, als non verkleedde schaatsfans uit Ermelo en omgeving raakte helemaal in de ban van het Kapiteinskoor. Er werd een serie foto’s opgestuurd met de vraag: ”Waar treden jullie nog meer op? Wij gaan wel eens een dagje op pad. Dan komen we langs.