archief
Login Leden
Contact Informatie
Secretariaat Het Kapiteinskoor Wim Sluijter
Tel.nr. 0647 216 249
secretariaat@kapiteinskoor.nl

2012 Zingen op de Zaan

Zingen op de Zaan weer schitterend feestLogo Terug in de tijd

Zingen op de Zaan’ werd zaterdag 7 juli een schitterend feest. De vijftig schepen vol muzikanten en de ontelbare boten en bootjes stampvol fans zorgden bij de start al gelijk voor een bijzondere sfeer. Het muzikale schuitje varen stond onder een gelukkig gesternte. Na dagen vol regenbuien was het droog en zwaar bewolkt, maar in de loop van de dag brak zelfs de zon nog door.

Bij jachthaven ‘t Swaentje in West-Knollendam lagen de boten vrijwel mannetje aan mannetje. Overal klonk vrolijke muziek en toen om 12.45 uur Maria de Boer met zijn voormalige rijkswaterstaatslepertje als eerste over de slaglijn ging kon het evenement eigenlijk al niet meer stuk. 2007 Zingen op de ZaanDe percussieband Zamana sloot aan boord van de Lutoria gelijk aan en de drakenschepen van De Geuzen volgden, maar de ruim zestig kanovaarders hadden het op het woelige water niet gemakkelijk. Achter hen sloot Het Kapiteinskoor, organisator van het evenement in samenwerking met Tafelronde 12 Zaanstreek, gelijk aan. Het vlaggenschip van Leen Tijsterman was geheel met rood-wit-blauw opgesierd. In Wormerveer werden schepen en muzikanten verwelkomd door een grote massa kijkers. Huizen langs de Zaan waren met vlaggetjes versierd en in tuinen en op balkons vierden de bewoners deze bijzondere dag volop mee.

Op het enorme ponton van Rodi Transport speelde de funk- en Soulband Sjook de sterren van de hemel. Caramba deed hetzelfde op de schuiten van scheepswerf Weduwe K. Brouwer. Terwijl de schepen onderweg waren naar Zaandam zong popkoor Vocal lnvention in het Muziekpaviljoen bij de Wilhelminasluis in het centrum en trad Glenn de Koning samen met dj Jan Willem Brakenhoff op bij de kade van het Zaantheater.

Bij aankomst in Zaandam lag de Zaan voor de sluis bezaaid met boten. De bewoners van de apartementen hadden flink uitgepakt met versieringen en vlaggen, wat de feestelijke sfeer nog aanzienlijk verhoogde.2007 Sluis Zaandam

De passage van de Wilhelminasluis vormde net als een jaar eerder een hoogtepunt. Ook aan de kade bij het Zaantheater werd volop muziek gemaakt. De accordeonisten Dick Huis en Johan van der Werf traden op met slagwerker Rein Vreeling. De Friezin Anneke Douma zong haar beroemde hit ‘lt woenskip’. Omstreeks kwart over zes werd het evenement afgesloten, waarna veel deelnemers en fans zich verplaatsten naar de Klauwershoek om daar bij café De Kapiteinshut deel te nemen aan het Captain’s Dinner.

Ook hier trad Anneke Douma op. Melvin zorgde daarna met een reeks beroemde feestnummers voor een waardig slot van deze gedenkwaardige dag. Puntje van kritiek: Opmerkelijk was dat in het personeelsblad van de gemeente Zaanstad één enorme lofzang op het evenement werd gehouden compleet met veel foto’s. Het gemeentebestuur zelf was minder vlot. De subsidieaanvraag bleek vergeten en werd uiteindelijk pas in september gehonoreerd met 1000 euro ondersteuning. Later vernam het organisatiecomité dat 60 buurtbewoners in Saendelft 1500 euro ontvingen voor een straatbarbecue. Het is dus de vraag of we ons niet beter op dit soort evenementen kunnen storten.