2010 Sail Rostock
Hansa Sail Rostock
Tien uur toeren in een bus van Hellingman met Dick Kok, in januari 1996 één van de oprichters van Het Kapiteinskoor, aan het stuur bleek een trip die veel weg had van een fluitje van een cent. Al om zeven uur ‘s ochtends zaten de heren in de bus.
Reisleider Jan Slot miste alleen Maarten Lageweg, die hem wel op weg naar zijn zetel ‘goede morgen’ had gewenst, maar vervolgens achter zijn krantje was gedoken. Tot twee keer toe werd Maarten’s eega gebeld met de vraag waar hij nu bleef en dat terwijl Maarten net als al die andere zangers in de bus zich af zat te vragen wie er nu in hemelsnaam te laat was en hoe die vent dat kon flikken…
Maar goed een kwartier over tijd was het raadsel opgelost en zette de bus zich in beweging. Even voorbij Joure stonden Ben Pel en Jan Heemskerk de bus op te wachten, maar die stoomde er op volle toeren langs, omdat we in de veronderstelling leefden dat de heren voorbij Heerenveen zouden instappen. Enkele heldere leden (die zijn er ook) zagen de noodkreten en gebaren van het duo, zodat Dick Kok toch nog tijdig op de noodrem kon trappen. Het werd daarna een vlot ritje met een tussenstop op de grens en bij Hamburg in de buurt, waar de heren een honderd meter bratwurst naar binnen werkten. Om alvast een beetje in de sfeer te komen.
Rond vijf uur ‘s middags werd het Elbotel bereikt. Een keurige zaak, waarover Rostock-kenner Ben Pel wist te melden: ”Ik kom een keer of vijf per jaar in Rostock voor zaken en heb al in heel wat hotels gelegen, maar dit is echt het beste dat ik tot nu toe heb meegemaakt. Ben verkocht door heel Europa zogenaamde drakenboten, die door het speciale profiel van de bodem extra snel waren en in Rostock haalde hij zijn materiaal. Hansa Sail bleek zich de volgende dag uit te strekken van Warnemünde aan de monding van de Warnow tot Rostock, veertien kilometer verder op. De beroemde tall-ships lagen allemaal in Warnemünde, een zeer groot aantal kleinere schepen, waaronder opmerkelijk veel Nederlandse, lag aan de kade in Rostock.
Het Kapiteinskoor stond vrijdagavond bij de officiële opening van Hanse Sail Rostock, het grootste Sail-evenement in het Oostzeegebied. Op het hoofdpodium. Samen met vijf shantykoren werd voor een select publiek van 1000 personen met als eregast Erwin Sellering de minister-president van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommeren, het beroemde ‘Rolling Home’ gezongen. Alle koren leverden een solist om één van de coupletten te zingen. Voor Het Kapiteinskoor deed Johan van Vliet uit Koog aan de Zaan dat. Enkele maanden geleden lag hij nog in het ziekenhuis, waar hem een aantal by-passes werden aangemeten. Nu stond hij in Noord-Duitsland als boegbeeld van Het Kapiteinskoor temidden van ruim 200 zangers zijn solo-partij te zingen alsof er niets gebeurd was.
Het openingsfeest van Hanse Sail vond plaats op de 130 jaar oude Neptunwerf, waar een enorme antieke hijskraan de link met de vroegere glorie van deze plek aan de rivier de Warnow levend hield. Zaterdag trad het koor twee keer aan. Het Alten Fritz-publiek was enorm aangezwollen en het middagconcert werd voor een groot en enthousiast publiek gehouden. Het Kapiteinskoor trad tijdens dit enorme evenement, dat naar schatting een miljoen bezoekers trok, zes keer op. Uiterst succesvol was het koor met ‘Neem mij mee, kapitein’, de titelsong van de nieuwe cd, die in oktober zal worden opgenomen, en ‘An dem strand…’
Deze Duitse versie van de bijzondere uitvoering van het bekende ‘Aan het strand stil en verlaten’ was door koorlid Nol Zoutman in de week voor het vertrek geschreven aan de hand van een groot aantal beroemde schlagers, waaruit hij telkens één zin pikte. Het bijzondere Duitse lied kreeg bijzonder veel bijval van het publiek en leidde in Warnemünde, tien kilometer van Rostock aan de monding van de Warnom waar de tall-ships lagen afgegeerd, tot de staande ovatie in het chique hotel Neptun. Voor de mannen van Oberkapelmeister Carel van de Nes was dat aanleiding om onmiddellijk contacten te leggen voor een rentree in Rostock tijdens Hanse Sail. Dat was voor de zangers nog niet voldoende, want omstreeks half tien ‘s avonds volgde nog een prachtig tuinconcert bij ons eigen hotel. Herman Damming weigerde dienst, omdat hij net cognac en koffie had besteld, maar Ron Couwenhoven was zo behulpzaam dat snel voor hem op te drinken. Desondanks weigerde Herman te zingen.
Maar goed, het werd een prachtige soiree, die vooral bij de Duitse Viola in de smaak viel. Tijdens het autogramstunde na afloop verleidde zij tal van Kapiteins hun handtekening op haar tekst van ‘An dem Strand Still und Verlassen’ te plaatsen. ”Hier moeten we nog eens naar toe luidde de algemene conclusie na vijf mooie dagen. En Marry mag natuurlijk ook weer mee. Haar hapjes in de bus waren van uitstekende kwaliteit, waarvoor de Kapiteins natuurlijk ook de sponsoren van de lekkernijen hartelijk danken.