archief
Login Leden
Contact Informatie
Secretariaat Het Kapiteinskoor Wim Sluijter
Tel.nr. 0647 216 249
secretariaat@kapiteinskoor.nl

2014 Kapiteinsvaart

Logo Terug in de tijd

De Kapiteinsvaart

Door Guido Cleppe

De maand augustus zag er zo onheilspellend uit met overvloedige regenval en veel wind, maar vanaf begin september zou alles goed komen. Met de gedachte in het achterhoofd van ”je krijgt wat je  verdient” zet ik koers naar Zaandam. Een heleboel mensen hebben deze super mooie, zonnige dag dik verdient nl. 38 Kapiteins en 70 Gasten (partners, donateurs en sympathisanten), 2 bussen van onze vaste touringcarbedrijf Hellingman uit Zaandam staan voor ons klaar. Niet zoals vertrouwd in de Lohmanstraat, maar in de H. Gerhardstraat, een paar 100 meter verderop. Dit wegens de lappenmarkt op de Peperstraat. Dit hebben we geweten ook, want onze buschauffeurs trakteerden ons op een fikse regenbui.

Het is echter alleen maar een grapje, want een km verder is alles droog! En dat blijft het de hele: zonovergoten dag. Onze charmante buschauffeuse, Naim, zet rond 10:00 uur alle zeilen bij richting Leiderdorp. Daar ligt de schitterende partyboot Olympia aan de zeedijk voor ons klaar. Om 11:00 uur stipt zetten we koers voor een onvergetelijke dag. Met de Groene Hart Cruise varen we over de Zijl en de Oude Rijn naar Zoeterwoude Rijndijk, Koudekerk aan de Amstel en Alphen aan de Rijn.

Bij een kopje koffie klinken de goddelijke muziek van onze vaste band ”Daan de Groot en Jan Weis. Ook DJ Ronald is van de partij, want hij verzorgt de muziek voor Peter Bont. 2014 KapiteinsvaartKortom een beste muzikale omlijsting voor deze dag. En we genieten enorm van hun zeer gevarieerde repertoire. Steeds weer, als we op weg zijn met de kapiteins, gebeuren er mysterieuze zaken! Nu zijn er plots een aantal kapiteins met rare vlekken op hun kapiteinsbroek’? Ik heb een flauw vermoeden dat dit opzet is, omdat deze met een professionele, charmante hand schoongemaakt worden. Aan de kraaknette boot zal het zeker niet liggen. Weer een mysterie om opgelost te worden.

Ondertussen wordt het steeds zonniger en warmer, tijd voor een soepje en een broodje kroket. De ontvangen consumptiebonnen zijn met dit weer in no time gevlogen. Het is een en al genieten op deze Cruise. Onze charmante buschauffeuse, Naim, nog het meeste! Als we op de Westeinderplassen aankomen is het rond 13:15 uur en de beurt aan de heren kapiteins om te gaan zingen. Op de Westeinderplassen wordt voor het eerst sinds mensenheugenis over ”Mijn IJsselmeer” gezongen. Het eerste deel van het optreden wordt feestelijk afgerond met “Aan de Amsterdamse grachten”, ”Het dondert en het bliksemt” en de ”Mars potpourri. Jammer dat het recente nummer van Nol Zoutman ”Ons Kapiteinskoor” niet ten gehore gebracht kan worden. Dat kan de pret niet drukken, want in de pauze wordt door de voorzitter, Wim de Graaf, de Gouden Dirk 2014 uitgeroepen. De onderscheiding wordt al achttien jaar lang uitgereikt aan een Kapitein die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt. De naam van de onderscheiding herinnert aan de eerste scheepshond van het kapsterkoor, de trouwe Dirk die altijd wel in de buurt van café De Kapiteinshut te vinden was, omdat zijn baasje Rinus Prins nu eenmaal ook een Kapitein was.2014 genieten op de Kapiteinsvaart

De beroemde penning kan volgens de geschiedenis van het koor niet aan een bestuurslid toekomen, het bestuur heeft door middel van een uitzonderlijk bestuursbesluit een uitzondering gemaakt, voor onze dirigent Carel van de Nes. Deze (keizerlijke) onderscheiding is voor Carel zeker meer dan verdiend en ik verbaasde mij er dan ook over dat hij die nog niet eerder ontvangen had. Een greep uit de wapenfeiten: lid sinds 4 februari 1998, bestuurslid sinds 2001, dirigent sinds 2007, organisatie jubileumfeesten Zaantheater (2006, 2011), voorzitter muziekcommissie, zorgt ervoor dat de bussen (vervoer) geregeld word en een aanwezigheidspercentage van 95%.

Hierbij is voor Marjan een bloemetje op zijn plaats, tenslotte staat zij Carel minimaal één avond per week af aan het Kapiteinskoor. Ook zij mag trots zijn op die schitterende draagpenning. In de Kapiteinshut prijkt voortaan ook zijn naam in sierletters, op een glanzend koperen plaatje bevestigd op het Gouden Dirken Bord. De feeststemming zit er nu helemaal goed in. Iedereen blij met de onderscheiding van Carel, vandaar de vele felicitaties die hij in ontvangst mag nemen. Alsof dat nog niet genoeg is krijgen we een waar huwelijksaanzoek! Bennita en Siem zijn al jarenlang goede buurtjes van elkaar in Zaandam. Dus voor Bennita tijd om op deze zonnige dag, met een uitstekend gezelschap als getuigen, een huwelijksaanzoek aan Siem te doen. Onder luid applaus stemde iedereen hiermee in. Siem en Bennita, als jullie goede muziek en een prima band zoeken, Kapiteinskoor.nl !!!

Na een paar drankjes, het tweede deel voor de heren kapiteins. Aangekomen op de Kagerplassen beginnen we met het heel toepasselijke ”wind en water” De weergoden ondersteunen ons met een windconcert in de microfoons. 2014 Zingen op de KapiteinsvaartStorm in een glas zou ook niet misstaan, maar we gaan door met ”De oude man en de zee. Jack de Wit, mag onder de fiere blik van zijn dochters, ”Als ik op zee was” voordragen. De wind wakkert aan, de microfoons vallen om, dus moeten we afscheid nemen van dit geslaagd optreden met de beroemde rapper, Nol Zoutman. De voltallige bemanning en alle schepen op het water zingen , uit volle borst “Aan het strand ….”.

Helaas alle goede dingen zijn zo voorbij, dus we komen weer aan bij de Zijldijk 30 in Leiderdorp. De touringcars van Hellingman zijn in zicht. De echtgenoot van Naim rept zich uit zijn rustplaats om de bus te starten, maar het bestuur geeft opdracht aan de opperkapitein om nog een half uurtje door te varen. De bierkraan maakt overuren en de feestvreugde groeit. Toch, er is een tijd van komen en een tijd van gaan. De tijd van gaan is gekomen! Op naar de Kapiteinshut.

Onderweg verklapt Naim dat ze deze zeer gezellige dag zeker en vast, in haar dagboek zal bijschrijven. Een heel klein minpuntje van deze dag, de lappenmarkt Om naar de hut te lopen, moeten we langs de opgestelde kraampjes lopen. (of anders gezegd we hadden de verkeerde bus genomen, bus 2 stopte in de Oostzijde 30 m vanaf de Kapiteinshut) En lap, daar ging mijn budget voor vandaag. Dus snel naar de bank om aan te vullen, of dorst lijden….In de hut verwelkomt Ed Vermeulen ons met zijn muzikaal repertoire. Ik verlang nu al naar de Kapiteinsvaart van 2016.