Kapiteins in Midden-Beemster

Optreden in Brasa, Midden-Beemster op 31 oktober 2019.

Nieuw voor ons was dit geplande optreden voor de ouderen tijdens de Beemster Feestweek 2019. Op 25 juli 2019 was dit optreden afgelast omdat het hitterecord van meer dan 40 graden zou worden  bereikt. Maar uitstel betekende zeker geen afstel!  Het werd een geweldig,  gezellig optreden. Gelukkig was het nu 30 graden koeler! We werden om 15.00 uur ontvangen in de kleine zaal van Brasa met een delegatie van 28 kapiteins en geluidsman Ronald. De organisatie was in handen van het Stichting Beemster Gemeenschap. De grote  zaal stroomde vol met plus-minus 110 senioren uit de Beemster.

Nadat Carel eindelijk het kippenhok stil wist te krijgen, begonnen we om tien over drie met ons optreden. Dat was nog een hele toer. We begonnen met “Stuurman de trossen los” zoals gewoonlijk. De “Amsterdamse grachten”  horen er natuurlijk ook bij. Het Kapiteinskoor had er duidelijk zin in. Johan de Haan vervolgde met ”Je glimlach”. Hierna de “Mars potpourri”, waarbij het publiek vrolijk meezong. De stemming zat er goed in en we vervolgde met ”Texelstroom” en “de sleepbootkapitein”. Johan de Haan zong nogmaals solo “zwerven op zee”. Het koor zong “met wind en water“ en het publiek deinde vrolijk mee. Bob de Vries vermaakte het publiek met zijn song “Mannen taan het zeil”.

Het koor sloot voor de pauze af met “Mooi Volendam” en  met “We ‘ll meet again”, waarbij ieder vrolijk meezong. In de pauze werden onze kelen in de kleine zaal voldoende gesmeerd en een lekkere bitterbal smaakte voortreffelijk. Ondertussen was er  voor het publiek een grote tombola georganiseerd.

Na de pauze kreeg Wim de Graaf van de zaal meteen de volle aandacht  met het lied “Vrij als de wind”. Het publiek zong luidkeels mee met “Daar bij die molen” , waarna Jaap Pols de stemming nog meer wist op te voeren met het “Het kleine café”. De glaasjes bleven bij het publiek echt niet leeg staan! Het Zuid-Afrikaanse lied Sarie Mareis doet het ook altijd goed.

Wim Sluijter bracht “Nooit zal ik je meer verlaten”. Dat beaamde menig oudje! De “Jordaanmedley” klonk met zoveel extra gesmeerde kelen als een klok. Ondertussen deelde Jan Slot aan iedereen een zakdoekje uit. Gelukkig begonnen ze niet te snuiten.

Zoals gewoonlijk is er een goede introductie nodig voor het gebruik hiervan bij het volgende lied. Bij “Twee armen en een zoen” gezongen door het koor, zwaaiden velen vrolijk mee. Dit was een goede gymnastiekoefening en een heleboel hilariteit.

Carel maakte plaats voor Frits, die het dirigentstokje overnam. Carel zong ons voor met het lied “Aan het strand”. Met veel plezier herhaalde de mensen de voorgezongen tekst. Een tegenhanger hiervan was het mooie lied “ Laat maar gaan”, ook door Carl gezongen. Als afsluiting van dit kapiteinsoptreden zongen we uit volle borst nogmaals “Stuurman, de trossen los”.

De voorzitster bedankte het gehele koor en trakteerde iedereen op een heerlijke verse oliebol, waarna we Ronald onze geluidsman hielpen om alle apparatuur weer heelhuids via de kleine lift bij zijn auto te brengen. Dit was een heel dingetje omdat de rollators ook met deze lift moesten en ja, die oudjes hebben haast!!!!

Jaap Kramer