archief
Login Leden
Contact Informatie
Secretariaat Het Kapiteinskoor Wim Sluijter
Tel.nr. 0647 216 249
secretariaat@kapiteinskoor.nl

Chris van der Laan

Chris van der Laan

2017-12 Chris vd Laan

geboren 21 mei 1949 te Amsterdam;  sinds 16 september 1998 lid van het Kapiteinskoor.

 

Ja hoe komt een Amsterdammer in het Kapiteinskoor terecht.

Het was in 1997 dat mijn vrouw en ik in september te horen kregen dat zij borstkanker

had. Na veel ziekenhuisbezoeken voor de behandelingen etc. kwamen we er in de zomer van 1998 achter dat we eigenlijk iets nodig hadden om onze gedachten te verzetten. Ik werkte in de Amsterdamse haven alwaar ik regelmatig met Ton Tonkes werkte en hij me opmerkzaam maakte dat hij in het Kapiteinskoor in Zaandam zong en dat dat wel iets voor mij was. Waarop ik antwoorde: “ik kan helemaal niet zingen”. Dat is geen probleem dat kunnen de meesten niet die bij ons zingen. Dus de stoute schoenen aangetrokken en ik naar het koor in de Kapiteinshut in Zaandam. Ik was direct verkocht en ben meteen lid geworden van het koor.

Viel gelijk met mijn neus in de boter want op 10 oktober 1998 hadden we uitnodiging om op te treden bij het Flying Doctors Gala in Huis ter Duin. Dat was een grote eer natuurlijk om op zo’n Gala te mogen zingen, waar Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden gast was. Daar waren niet de minste artiesten, zoals o.a. Africa Sengahli, Marjon Lambriks, Caroline Kaart, Jorge Castro, Peter Douglas, Magic Platters en Gilbert Becaud. en als presentator de wel bekende Robert ten Brink.

In de Kapiteinshut werd ook gezongen door een dameskoor: ‘Geen C te Hoog’. Ik heb toen tegen mijn vrouw gezegd dat is ook wel wat voor jou. Zij is toen samen met onze buurvrouw gaan kijken en waren ook direct mee gaan zingen. Er volgden vele optredens waaronder het zingen in verzorgingshuizen en goede doelen waaronder de Nierstichting en zingen voor Nicaragua.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar wat mijn vrouw en ik het meest waardeerden was het medeleven en de warmte die we ondervonden van het koor tijdens haar ziekte. Dat heeft ons heel veel goed gedaan en zal ik nooit vergeten. Vele kapiteins hebben ook al in hun verhalen aangegeven wat het koor allemaal beleefd heeft, daarom zal ik het hierbij laten.

Wel enige hoogtepunten. Voormalig ABN-AMRO-gebouw in ’s-Gravenhage, voor slager Gerrit Kroes met heel veel Jet-Set gasten, Joep van de Nieuwenhuis voor de doop van zijn jacht “the Blue Gold”, de Weissensee in Oostenrijk, de Sinterklaastour  enz. enz…

In 2003 voor de verjaardag van mijn vrouw, waar Cees Meerevoort een speciaal lied voor gemaakt had. Daar ik in wisseldienst werkte kon ik niet alle oefenavonden en optredens bijwonen maar desondanks heb ik volop genoten van alle activiteiten van het koor. In al die jaren dat ik nu lid ben van het koor zijn er diverse fijne koor vrienden overleden daar wil ik er toch wel enkele van speciaal noemen, vooral die altijd bij ons in de bekende tenoren hoek stonden.

2017-12 Chris van de LaanJan Willem Brakenhof, Joop Vreeken, Jan Fruijtier , Henk Keiser, Willem van de Bles. Als ook Martin de Graaf die om  gezondheidsredenen af moest haken. Voor mij persoonlijk was de Kapiteinsvaart van 19 augustus 2012 wel een hoogtepunt.

Daar kreeg als lid van verdienste de veel begeerde Gouden Dirk uitgereikt. Ook de vele busreizen naar o.a. Rotterdam, Oostenrijk, Duitsland, Italië, België en alom in de landen waren de busreizen een groot feest mede door de Marie en Hilda, die de inwendige mens verzorgden en de CD’s verkochten tijdens de optredens. Het blijft daarom voor mij een mooie invulling als een deel van mijn leven en hoop dit nog vele jaren te mogen doen.