Koningsdag in de Kapiteinshut

VOLOP PLEZIER IN EEN BOMVOLLE KAPITEINSHUT

Koningsdag 2019 gaat de boeken in als één van de koudste koninklijke feestdagen in de afgelopen jaren. Vooraf was al door het KNMI gemeld dat het koud zou zijn voor de tijd van het jaar met af en toe een flinke bui. Natuurlijk was het de goden verzoeken om met de fiets te gaan, toch daarvoor gekozen en ervoor beloond: Een flinke bui onderweg zorgde ervoor dat we drijfnat aankwamen in de Kapiteinshut.

Maar goed, we hebben er lang naar uitgekeken want Koningsdag in “de Hut” staat altijd borg voor een leuk feestje. Ook voor vrienden en bekenden is het feestje in de ‘Kapiteinshut’ een soort van reünie. Leuk gezellig kletsen, als dat al kan, een biertje erbij, en meebrullen met het koor. Vooraf was tegen vrienden gezegd op tijd te zijn want het koor zou om 3 uur beginnen.

Bijna vanzelfsprekend werd dat ietsje later maar toen “Stuurman de trossen los” door de luidsprekers schalde was het feest pas echt losgebarsten. Opperspreekstalmeester was deze keer weer Frits Otto, omdat Nol Zoutman nog steeds onvoldoende gezond is om naar de Hut te komen. Johan de Haan werd gevraagd om voor het publiek een nieuw liedje te brengen: “Je Glimlach”. De techniek was nog niet helemaal goed ingeregeld door het gemis van onze geluidsman Ronald, Meindert had geen tijd om er goed op te letten, dus het duurde even voordat alles goed klonk. Ook Johan zat de eerste regel(s) niet helemaal goed, maar later klonk het  als vanouds.

“Aan de Amsterdamse grachten” altijd goed om iedereen te laten meezingen, en “Onder de lantaarn”, met als hoofdrolspeelster Lili Marleen, kent ook iedereen want heel lang geleden al werd dit gezongen door Marlène Dietrich.  Bob de Vries kon “het kleine café aan de haven” bezingen, zoals alleen hij dat kan, met meewippen compleet.

Na de “Marspotpourri” volgde een wat meer serieus liedje over een “Oude man en de zee”, waarna Wim de Graaf zijn versie mocht brengen van het mooie Ancora liedje “Vrij als de wind”. Wim zingt dit liedje altijd met verve en dat zie je ook. Zijn manier van dit liedje brengen is er één vol overtuiging. Ook nieuw voor het publiek was de Hollandse Medley met delen van zeer oude liedjes, zoals “Daar bij de waterkant”. Als laatste nummer voor de pauze mocht Johan de Haan weer even komen opdraven om “Zwerven op zee” te zingen. Ook hier ging Johan een beetje de fout in met teksten, maar dat zal te maken hebben met het feest op Koningsdag.

Na de pauze werd meteen om Jaap geroepen. Het publiek werd gevraagd om met velen op de grond te gaan zitten want onze Jaap zou gaan voordoen hoe je met een roeiboot “van Harlingen naar Terschelling” vaart. Het publiek kon hier wel waardering voor opbrengen want het applaus na het binnenvaren van de haven was echt voor Jaap Kramer. Voor Jaap wederom gevraagd werd om het publiek te vermaken met Roeien, Zeilen, en Vissen, kwam eerst voor de tweede keer Bob de Vries, die nu “Mannen, taan het zeil” ten gehore mocht brengen, uiteraard weer met zijn overbekende enthousiasme.  Opperspreekstalmeester Frits kondigde aan dat we een nummer zouden brengen waarbij enige emotie zou kunnen spelen: “You’ll never walk alone”. Inderdaad, hoorde ik later van mensen uit het publiek, dat er echt emoties speelden, maar dat zal ook te maken hebben met de gevoelige manier waarop de Kapiteins deze keer dit liedje brachten. Zo gevoelig, zo zacht wanneer nodig en krachtig op het eind. Fantastisch gewoon. Vooral het einde werd massaal door ‘de zaal’ mee gezongen.

Het werd weer tijd voor een paar flinke feestkrakers, en dus werd “het dondert en het bliksemt” van Guus Meeuwis aangekondigd, gevolgd door de “Jordaan-medley”.  De stemming onder onze gasten werd volledig uitgelaten. De uitgedeelde zakdoekjes werden natuurlijk weer te snel gebruikt, want met “Twee armen en een zoen” kan je pas gaan zwaaien bij het refrein. Maar goed, de feestvreugde werd er niet minder om. Het hussellied “Aan het strand” wordt normaal door Nol Z vertolkt, maar ja, die was ziek dus opper-armenzwaaier Carel van de Nes nam de moeilijke taak op zich om Nol Z te vervangen bij dit lied. Carel is ook diegene die tegenwoordig elk optreden afsluit met “Loat moar lecker goan”, en dat was deze keer niet anders. Het was wel een beetje bijzonder de solisten twee keer in één middag te zien optreden, maar ach, wat maakt het uit. We hebben kroegbaas Meindert weer een bijzonder leuke (interessante) middag bezorgd en onze gasten waren meer dan tevreden. De middag werd door flink wat Kapiteins besloten met een lekker etentje bij de Griek “Irodion”.

’s Avonds thuis gekomen kon er geen druppel meer in, het was mooi geweest.