Nieuwjaarsconcert in de Kapiteinshut

Muziekcafé de Kapiteinshut is de hoofdsponsor van het Kapiteinskoor. In deze kroeg is het koor ook opgericht, nu meer dan 20 jaar geleden. Het is daarom niet zo gek dat het Kapiteinskoor een aantal keren per jaar een concert geeft in de Kapiteinshut. Bij zo’n gelegenheid loopt de hut behoorlijk vol, wat weer fijn is voor de exploitatie.

Zaterdag 12 januari was het weer zover: het koor gaf een nieuwjaarsconcert in de Kapiteinshut. Uiteraard werd geopend met “Stuurman de trossen los”, gevolgd door enkele regelrechte meezingers. Johan de Haan werd gevraagd om op zijn eigen manier het mooie liedje “Zwerven op zee” te brengen, waarin een zeeman uitlegt waarom hij zo graag naar zee gaat.

De sfeer in de Kapiteinshut was uitstekend en werd steeds beter. Na weer een paar meezingers als “Aan de Amsterdamse grachten” werd het de beurt voor Jack de Wit om te gaan zingen over een matroos die nog even voor hij gaat varen een Matrozenkroeg bezoekt.

Bob de Vries mocht het nummer gaan zingen “Mannen, taan het zeil”, waarin zeelui en arbeiders op de wal worden opgeroepen om een schip zeilklaar te krijgen door het zeil te ‘tanen’ en dus voorzien van een substantie die het zeil beter bestand moet laten zijn tegen het zoute water en de harde wind. Dirigent Carel ging een verhaaltje zingen over een ‘maidje van bijna 20 jaar’, die het zoenen zo ‘verskrikkelijk lekker’ vind.

Het publiek vond het duidelijk jammer dat het koor even pauze had, maar de klanken van de onovertroffen Franklin Beaufort International Band, kortweg F.B.I. band, maakte veel goed.

Zij brachten rustige jazz met veel overgave, en beloofden het publiek dat later nog een paar nummers zouden volgen samen met het Kapiteinskoor.

Na enige tijd was het zover dat het koor weer door Dirigent Carel opgetrommeld werd voor de tweede sessie. “Herrrren, alle hens aan dek, het is weer de hoooogste tijd” is de vaste kreet van Carel na de pauze. Wim de graaf opende de serie solozangers met zijn versie van “Vrij als de wind”, één van de drie liedjes die wij in ons repertoire hebben opgenomen van de Volendamse groep Ancora. Op die hele grote oceaan voelt het toch wel vrij als een notedopje op het water zoveel zeelui meevoert. Opnieuw werd aan Bob de Vries gevraagd een liedje te komen zingen ”Het kleine Café aan de haven”, wat weer luidkeels door de bezoekers van de hut werd meegebruld. De sfeer werd zo mogelijk nog beter toen Carel ons inmiddels vertrouwde afsluiter zong “Loat moar lekker goan”, oftewel in het Nederlands: Laat maar lekker gaan van Good Old Benny Neyman.  Maar ja, het feest was natuurlijk nog niet ten einde want er was beloofd dat het Kapiteinskoor nog samen met de F.B.I. band zou gaan zingen. Toen werd een korte pauze ingelast.

Na deze pauze werden een paar oud-nederlandse liedjes gezongen die we al eens eerder hadden gezongen, ook toen samen met deze band. Dat was in april vorig jaar waarvan ook toen opnames werden gemaakt door Zaanradio. Dit nieuwjaarsconcert is door ZaanTV vastgelegd en werd in de dagen na het concert regelmatig uitgezonden.

Ook dit was weer een voortreffelijk optreden van het Kapiteinskoor en heeft weer flink bijgedragen aan de uitstekende naam die het Kapiteinskoor heeft opgebouwd.