Oergezellig Swaensborch

Oergezellig in Swaensborch

Het toch wel grote verzorgingstehuis Swaensborch was op dinsdag 14 mei gastheer voor wederom een optreden van het Kapiteinskoor.  Al sinds enkele jaren komt het Kapiteinskoor hier de inwoners een fijne middag verzorgen. De bewoners zijn hieraan gewend en weten wat ze kunnen verwachten.

Een volle zaal en ook luisteraars op de verdiepingen. Allemaal enthousiaste mensen die wilden genieten! Het was warm buiten, maar ook binnen liep de temperatuur aardig op. Want de bewoners en hun gasten werden getrakteerd op allerlei meezingers/meedeiners, maar ook rustige liedjes.

Na het overbekende “Stuurman de trossen los” waarbij de handjes al direct los kwamen werd er nog een meezinger de zaal in gezongen. Johan de Haan werd gevraagd zijn versie te brengen van het mooie liedje “de Glimlach”. Na een paar van die echt lekkere meezingers waarbij wel bleek dat de hele zaal zo goed mogelijk meezong, kwam Bob ‘de mannen van de kaai’ aanmanen: “Mannen, taan het zeil”. Wippend en wel bracht Bob dit liedje met veel enthousiasme.

Als afsluiter voor de pauze werd het gevoelige “We’ll meet again” gebracht wat het altijd goed doet bij wat oudere mensen. Een feest der herkenning zeg maar, van in de 2e wereldoorlog.

In de pauze bleek dat er wel gezorgd was voor een drankje, maar dat was water, sinaasappelsap of ‘een frisje’,  maar bier stond daar niet bij. Veel Kapiteins vinden dat “zonder drank geen klank” geproduceerd kan worden en vroegen daarom of er bier beschikbaar was. Nou, dat was er zeker wel, maar daarvoor moest betaald worden. Jaap Kramer was heel ruimhartig door te stellen dat hij wel zou betalen voor die paar biertjes. Hij schrok zich een apenootje toen betaald moest worden. Omgerekend betekende een biertje 2,20 euro! Horeca-prijzen in een verzorgingshuis!

Eigenlijk gewoon te gek voor woorden. Betalen, oké. Maar dan wel een ‘speciaal’ tarief. Jaap liet zich niet kennen en betaalde.

Na de pauze kwam Johan de Haan weer naar voren om de zaal te vertellen dat “zwerven op zee” toch helemaal het einde is voor een zeeman. Een zeeman moet varen en zeker niet aan wal blijven want daar verdiend hij geen geld mee.

“Aan de Amsterdamse grachten” en “het kleine café aan de Haven” gevoelig gebracht door een wippende Bob, kwamen voorbij. Het publiek in de Swaensborch had de middag van hun leven.

Bij afwezigheid van ons aller Nol, had dirigent Carel het op zich genomen om een klassieker als de husselversie van “aan het strand” te brengen, hetgeen hem goed afgaat. Direct daarna gevolgd door de inmiddels overbekende afsluiter van een gezellige middag “Loat moar lekker goan”.

Weer heeft het Kapiteinskoor een onuitwisbare indruk achter gelaten.