Sinterklaastoer 2018

Sinterklaastoer 2018:

Op 29 november werd de jaarlijkse Sinterklaastoer uitgevoerd. Een terugkerend evenement voor het Kapiteinskoor. Gewoonlijk wordt er per bus naar één of meerdere adressen gereden waar de Kapiteins dan een optreden verzorgen en daarbij ondersteund worden door Sinterklaas en een aantal van zijn Zwarte Pieten. Vaak wordt het eerste bezoek aan een basisschool gebracht. Deze keer ook en de school die werd bezocht was de O.B.S. de Jagersplas, gelegen in de wijk plan Kalf.

Vooral de jongere kinderen waren bijzonder nerveus, want ze wisten dat Sint Nicolaas zou langs komen met een paar Pieten. Als je dan die gespannen koppies ziet, en daarna het genieten van die kinderen bij de zang van het koor, hoe ze luisteren naar wat Sinterklaas te vertellen heeft, dan besef je eigenlijk hoe leuk die toer jaarlijks is. Na de allerkleinsten komen de wat oudere kinderen, zeg maar de zeven- en acht jarigen.

Met deze groep kan je wat meer als koor, dus we gingen ook roeien “van Harlingen naar Terschelling”.  Natuurlijk zat onze Jaap voor iedereen er erg in had tussen de kinderen in afwachting van het begin van het liedje. Maar ja, Jaap zat in zijn eentje, dus André vond dat er aan de andere kant van de zaal ook een Kapitein moest zitten en nam dus plaats op een bankje tussen de kinderen tegenover Jaap. Spontaan zette hij zijn pet op het koppie van een jongen die maar steeds naar André bleef kijken.

Sinterklaas had gehoord dat één van de kinderen ook op een Harmonica kon spelen dus werd deze jongen naar voren gehaald om zijn kunsten te vertonen. Hij mocht wat proberen maar van de zenuwen kwam daar niet veel van terecht. De pieten strooiden veelvuldig met pepernoten en de sfeer was fantastisch. Het werd tijd voor de lunch, en de kinderen moesten weer naar de klas. Maar niet voor dat zij de aula eerst even moesten aanvegen.

De lunch werd gebruikt in café lunchroom de Kruis in Zaandijk. De soep smaakte voortreffelijk en de broodjes gingen erin als de overbekende koek. Het was na twaalven en volgens enkele Kapiteins mag je dan beginnen met je eerste biertje. Een goed voorbeeld doet goed volgen, dus er kwamen meer Kapiteins die aan de bar om een biertje kwamen vragen. Na anderhalf uur en een paar biertjes werd het tijd voor het volgende adres: Verzorgingsinstelling Lambert Melisz in Westzaan. Maar eerst werd Maarten Krijt op zijn huisadres bezocht, die zoals velen wel weten, zwaar ziek is en wellicht ongeneeslijk. En hij had al zoveel meegemaakt: o.a. de verzorging van zijn kleindochters na het dodelijke ongeluk  van hun ouders. De verrassing was dus erg groot, zowel bij Maarten, als bij zijn vrouw en hun kleindochters.

De bewoners van het tehuis Lambert Melisz werden door het koor een uiterst plezierige middag bezorgd en een paar bijzonder in het zonnetje gezet. Door Sinterklaas werden een paar ouderen naar voren gehaald die zich verdienstelijk hebben ingezet voor de anderen, zoals opknap klusjes, kaartmiddagen, en de inwendige mens verzorgen. Hier werden ook wat meer echte liedjes gezongen dan die ochtend op de school. Johan mocht op zijn eigen manier zingen over een Kapitein in de “Golf van Biscaje”, en even later mocht hij vertellen over schepelingen die aan het werk moesten en arbeiders op de wal die aanvullend werk moesten doen in “Mannen, taan het zeil”.

Na afscheid van de bewoners van Lambert Melisz werd koers gezet naar de lunchroom van Jut & Jul in het industriegebied Kleine Tocht in Zaandam. Daar konden we ontspannen na de zware dag en kon Sinterklaas zijn ware gedaante laten zien.

Jammer wel dat de zwarte pieten aangegeven hebben dit jaar te stoppen met deze activiteit.