Theo de Carpentier overleden

Maandag 13 mei sloot Theo de Carpentier de ogen voor goed. Hij werd zeventig jaar. Theo behoorde in 1996, direct na de oprichting van het Kapiteinskoor, tot de eerste sponsoren. Sindsdien was hij ook – 23 jaar lang – donateur van het koor. De ijsboer uit de Zuidervaldeurstraat in Zaandam behoorde met zijn vriend Bo Hendriks tot de mannen die in december 1995 de plannen opperden voor een optreden van een zeemanskoor in café De Kapiteinshut in de Klauwershoek.

Dat vormde de aanleiding tot de oprichting van Het Kapiteinskoor. Net als Bo Hendriks met zijn garagebedrijf en keurslager Jan Groot besloot Theo het zanggenootschap te sponsoren en dat deed hij tot op de dag van vandaag.

Als zanger ontbrak hij toen in januari 1997 voor het eerst de zeemansklassieker  ‘Als de klok van Arnemuiden’ werd ingezet. Zelfs ondanks ernstige aansporingen van al zijn vrienden die tot het toen vijftien man sterke gezelschap waren toegetreden, mochten niet baten. Theo zei: ‘Ik ben een krassende kraai.’

Maar Het Kapiteinskoor sloot hij in zijn hart. Hij was elke woensdagavond present bij de repetities. Hij scheepte in voor de eerste Kapiteinsvaart en hij was meer dan tien jaar een sublieme Zwarte Piet tijdens de jaarlijkse Sinterklaastour van het koor. Zo verraste hij op de Martelaarsgracht in Amsterdam een arrestant van de politie, die in de boeien zat, door hem een handje pepernoten toe te stoppen.

Als klusjesman deinsde hij er ook niet voor terug om onder de vloer van het café te kruipen om defecte leidingen te repareren en hij stond natuurlijk klaar om kinderen van een ijsjes te voorzien, zoals bij het kinderkoorfestival tijdens Zingen op de Zaan en tijdens de festiviteiten rond hij 350-jarige bestaan van de Hanenpadsluis.

Op Theo kon je altijd een beroep doen. In de Zaanstreek was hij met zijn Rijdende IJsco-salon een bekende figuur, want er was geen kermis of feest, waar hij niet stond om zijn ijsjes te verkopen. En als er geen feest was, hoorde je zijn bel wel ergens. Theo overleed maandag na een vergeefse worsteling met een ernstige ziekte. Zaterdag 18 mei vindt om 12 uur de uitvaart plaats in het crematorium aan de Wibautstraat.