Visavontuur in Ierland

Visavontuur in Ierland.

Na veel nieuwe enthousiaste verhalen over het ‘snoek-vissen’ van Kuch, hebben Jan Slot, Willem de Graaf sr. en Dorus Heuvel zich laten overhalen om weer een keer te gaan vissen in Ierland. Een laatste vergadering op 10 mei bij Lunch-cafe Jut&Jul, waar de laatste details door werden genomen.

Op 18 mei om 07:00 uur, van Schiphol naar Dublin. Daar aangekomen worden we door de taxi met Linda als chauffeuse naar de boot in Tipperary gebracht. Tijd voor een borrel en gesprekken over de “verdwenen/vergeten” Hema worsten (Kuch gaf Nel de schuld, maar dat geloofden wij natuurlijk niet), verloopstekkers en een fles whiskey die viel en de hele boot een week lekker deed ruiken. De reizigers waren vermoeid en gingen vroeg op bed.

De volgende nacht was Jan Slot uit bed gevallen en kon met pijn en moeite overeind komen in zijn krappe hut, gelukkig kon hij er met een glimlach op zijn gezicht over praten. Zoals elk jaar had ook deze keer Dorus de tafel gedekt, in de keuken uitsmijters met spek voor allemaal gebakken. Na het ontbijt was het tijd om te gaan vissen. Willem, Jan Slot en Dorus vertrekken in de (bij-gehuurde) dinky (is roeiboot met buitenboordmotor), Jan achter het stuur, op jacht naar snoek.

Op het Grand Canal vangt Willem de eerste 2 snoeken en Dorus vangt er later ook nog een. Jan moest nog even wachten met vissen, hij moest de boot besturen. Na de ochtend vis-sessie vertrekken we naar Shannon Bridge om een verloopstekker te kopen en kunnen we eindelijk onze bijna lege telefoons opladen.

Maandag 20 mei in de ochtend 4 stuks gevangen maar in de middag jammer genoeg helemaal niets. Omdat Jan Kuch is gestopt met drinken, dachten we een goedkopere vakantie te hebben, maar niets is minder waar, want de frequentie van bacon verdwijningen uit de koelkast steeg naar ongekende hoogtes. Natuurlijk ontkent Kuch alles.

Deze week komt ook het AOW vakantiegeld binnen, dus besloten we om in het haven restaurant van Shannon Bridge te gaan eten, de biertjes en de biefstukken smaakten goed en we lagen weer vroeg in bed.

De volgende dag, 21 mei, werd na het ontbijt, deze keer eieren met bacon en saucijsjes, het nieuwe douchegebouw in de haven in gebruik genomen. Na een borrel aan boord, gingen Slot, Willem en Dorus nog ff in de dinky om te vissen, toen plotseling we aangevallen werden door een agressieve zwaan en kreeg Slot een klap met de vleugel op zijn rug. Gelukkig konden we de zwaan door hard te varen en te zwaaien met een roeispaan verjagen. We waren erg geschrokken en hebben toen ook besloten nooit meer met de KLM te vliegen en de muziek van Jan en Zwaan in de ban te doen.

Na het ontbijt op woensdag 22 mei, zijn Willem en Dorus met z’n 2-tjes gaan vissen, totaal vangen we er 5 en bij de 6e vis brak Dorus zijn hengel. Nooit zullen we er achter komen of het een mega snoek was of een blok hout. Jan Slot schonk spontaan zijn hengel aan Dorus, zodat het vissen gewoon door kon gaan en de jacht op de mega snoek verder ging.

De volgende dag was een regenachtige dag. We verkassen naar Terryglass Pier, tussen de buien door toch nog een vistochtje gemaakt, maar vandaag wilden ze niet bijten. Helaas moesten we daarom ook vandaag weer vroeg aan de borrel. Toch ook vanavond weer vroeg naar bed, morgen onze laatste visdag. Natuurlijk was deze vangst ook weer aanleiding voor een borrel en dat werden er 3 en na een late lunch-diner gingen we douchen in het havengebouw en vroeg naar bed.

Vrijdag 24 mei begon behoorlijk regenachtig, dus we namen de tijd voor een extra lang ontbijt en voeren terug naar de thuishaven van ons schip in Tipperary. Jan Slot en Dorus gingen met z’n 2-tjes nog voor een laatste vis-uitstapje, na 2 snoeken van ongeveer 40 cm sloeg Dorus een mega snoek (1,15 meter) aan de lijn. Eerst dachten we dat het een zwaar stuk hut was dat onder water zat, maar tot onze blijdschap en verbazing bleek het een snoek te zijn. We waren zeker 10 minuten met z’n 2-en bezig om hem binnen te halen.

De huisreis ging de dag daarna voorspoedig en eenmaal op Schiphol aangekomen trakteerde Jan Slot op een heerlijke Hema worst en stapten we in de gereedstaande auto’s en trein.

Het was net als alle andere jaren een geweldige vakantie, super geregeld door Kuch, die ook op de grote boot al het vaarwerk voor zijn rekening nam en natuurlijk de gids was op de kroegentochten. Willem verleende hand en spandiensten in de keuken, was een ware afwaskampioen, Dorus heeft de ontbijtjes gemaakt en een paar keer avondeten gemaakt. En Jan Slot staat gewoon klaar als er iets geregeld moest worden, Hema worsten, varen, hengels weggeven, maar was bovenal de man van de mooie spreuken.

Dorus