Dam tot Dam 2019

Vrij & Blij Landsmeer

Op en neer naar Landsmeer

Het is boeiend om te ervaren dat op slechts 12 kilometer van mijn huis in Amsterdam Nieuw West de wereld er zo anders uit kan zien. Die ervaring deed ik op bij ons optreden in Landsmeer waar we op 6 februari, op uitnodiging van klaverjasvereniging ‘De Breek’ optraden.
Het vinden van een parkeerplaats bleek nog, net als in Amsterdam, niet gemakkelijk hoewel het feit dat het parkeren gratis was al wel duidelijk maakte dat ik buiten de stadsgrenzen was. Maar eenmaal aanbeland in het Geertruidahuis ‘Vrij en Blij’ was de dorpssfeer onmiskenbaar aanwezig.
De klaverjassers hadden het warme buffet al achter de kiezen en waren aan verschillende tafels in het dorpshuis al geanimeerd met elkaar in gesprek. Mede door de live-muziek van Daan en Rinke was de sfeer al voor ons optreden opperbest.
Nadat de trossen waren losgegooid stond spreekstalmeester Frits stil bij de aanwezigheid van oud-kapiteinskoorvoorzitter Meine Bultstra die als lid van de klaverjasvereniging deze avond vanuit het publiek ons repertoire ging meezingen. Bij ons tweede lied ‘Je glimlach’ kwamen meteen vele benen los op de dansvloer. Hoewel het door Frits als quickstep nummer was aangekondigd leek het, gezien de gevorderde leeftijd van de klaverjassers, op de dansvloer meer op ‘slow step’. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het dansrepertoire bleek in Landsmeer overigens beperkt te zijn. Bij het tangonummer ‘Meisje, de zee is mijn leven’ bleef de dansvloer namelijk leeg. Dat bleef niet de hele avond zo. Onder aanvoering van Carel werd na de pauze tijdens de Jordaanmedley de polonaise ingezet en vrijwel de gehele vereniging sloot zich hierbij aan.
Het werd nog spannend toen het nummer ‘twee armen en een zoen’ voortijdig beëindigd dreigde te worden omdat het publiek, ondanks de instructies van Frits en de armgebaren van Carel, zelf wilde uitmaken wanneer er met zakdoeken gezwaaid mocht worden. Het liep gelukkig net goed af. In die eigengereidheid van de klaverjassers herkende ik de Amsterdamse invloed op de Landsmeerse bewoners en bleek de stad dus toch dichtbij te zijn.
We sloten met ‘Aan het strand’ af maar door de massale samenzang was het daar minder stil en verlaten dan het liedje suggereert. Het was weer een gezellige avond met en voor iedereen!

Hans Kruijssen