Wervelend optreden in Edam

Wervelend optreden van Kapiteins in Edam

Sinds we heel langzaam weer in de ‘oude’ situatie terug komen heeft Het Kapiteinskoor inmiddels al weer enkele optredens verzorgd. Zaterdag 9 oktober hebben de Kapiteins weer eens een wervelend optreden verzorgd in Edam, bij Scheepswerf Groot. Een eeuwenoude werf, die volgens de oprichtingsacte het jaar 1514 vermeld. Een vrijwilliger vertelde, misschien per vergissing, dat de werf stamt uit het jaar 1492.

Edam beschikte vroeger over 33 scheepswerven, dus het stadje kan bogen op een zeer ruime geschiedenis als het gaat over scheepsbouw. En juist in de 16e eeuw werden de eerste stappen gezet tot de handel met Oost-Indië. Dus eigenlijk brak in die tijd voor Edam mooie tijden aan.

De werf wordt beheerd door vrijwilligers en voor hen, maar ook voor sympathisanten, en toevallige voorbijgangers mocht het Kapiteinskoor een optreden verzorgen. Na onze ‘openings-tune’ “Stuurman de trossen los” werd eerst de sfeer bepaald door enkele meezingers te brengen waaronder “Aan de Amsterdamse grachten” en “de sleepbootkapitein”. Het luisterend publiek raakte zeer enthousiast, en op de brug naast de scheepswerf stonden steeds groepen mensen te luisteren.

Diverse solisten mochten hun liedje zingen en deden dat met volle overgave. De vrijwilligers van de scheepswerf waren uiterst dankbaar voor het optreden, wat verdeeld was in twee delen. In de tussenliggende pauze konden de Kapiteins genieten van een heerlijk verfrissend drankje waarbij  de kelen werden ‘gesmeerd’. En dat was wel nodig ook want het zonnetje scheen, weliswaar niet zo heel fel, maar onder de Kapiteinspet zingen levert warmte op en die warmte kan door het hoofddeksel niet weg.

Al met al een leuk optreden voor een dankbaar publiek.