Winterfeest in Koog aan de Zaan

Zaterdag 15 december was een optreden gepland van het Kapiteinskoor op het pleintje voor de Hervormde kerk in Oud Koog aan de Zaan. Dirigent Carel had het een paar keer heel duidelijk aangegeven: om 12.00 uur gaan we beginnen.

Aan de rand van het plein waren een paar stalletjes opgesteld waar je oliebollen kon kopen, of een glühwein kon halen. Zelfs aan het typische wintergerecht SNERT was gedacht en kon je kopen. Vlak daarbij stond buiten de tenten een ijzeren kachel opgesteld, bedoeld om hout te stoken. Die gaf echt wel wat warmte, maar het was buiten de ring van die kachel flink koud.

Ook was er een kraampje waar je poffertjes kon kopen en een klein ijsbaantje om de kleintjes de eerste slagen van het nobele schaatsen onder de knie te krijgen. Kortom, een ambiance om een paar leuke gezellige uurtjes door te brengen.

Het was echter koud, een snijdende wind deed de Kapiteins huiveren. Wel de petten op, de truien aan, maar dat was niet genoeg. Het winterjack kon niet uitblijven, was keihard nodig om enigszins warm te blijven tijdens het zingen buiten de tenten. Want buiten de tenten was de techniek opgesteld, dus zingen in de snijdende wind. Handschoenen waren dus ook geen overbodige luxe.

Het publiek kon in elk geval ons openingsnummer waarderen: “Stuurman, de trossen los”, waarna applaus van het publiek volgde. Er was gelukkig wat publiek buiten de eigen aanhang, en dat vonden wij al heel stoer, want op de bankjes blijven zitten in die kou was waarachtig een beproeving.

Er stonden drie sessies gepland van 20-25 minuten, en in de eerste sessie mocht Johan zijn versie laten horen over de “De golf van Biscaje”. Na wat herkenbare meezing-melodieën was het voor diverse Kapiteins tijd om de handen te verwarmen bij een terraskachel onder de tent.  De eerste pauze brak aan en om de handen en de kelen wat te verwarmen werd op grote schaal de glühwein op zijn kwaliteit getest. Kortom, na een pauze van ongeveer 20 minuten werd de tweede sessie ingezet. Nog steeds waardering voor het publiek wat de kou doorstond om te genieten van de klanken die het koor nog kon voortbrengen.

Nol, onze opperspreekmeester, gaf steevast aan welk nummer er zou volgen en op een bepaald moment kon Wim Sluijter gaan bezingen welke dame hij nooit zou verlaten.

Enkele populaire meezingers volgden maar het publiek vond het langzamerhand te koud worden. Het aantal toehoorders die niet tot de eigen aanhang behoren werd daarom steeds minder. Johan de Haan werd nog gevraagd om te vertellen hoe scheepslieden een schip klaar maken voor een nieuwe vaart, “Mannen taan het zeil”.

Maar daarna werd duidelijk dat diverse Kapiteins geen zin meer hadden in een verder optreden vanwege de kou. Carel had koortsachtig overleg met de organisatie en kwam terug met de mededeling dat het gedaan was en het optreden op dat moment stopte. De derde sessie volgde dus niet meer.

Voortijdig stopte het Kapiteinskoor dus een optreden en dat is een unicum. Nooit eerder werd een optreden afgebroken. Maar deze keer was het in elk geval terecht want om de koorleden de Siberische omstandigheden te laten beleven was niet meer menselijk.

Maar, wel hebben we weer laten zien (en horen) wat het Kapiteinskoor waard is.